С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • От позицията на опита

    Вера Петрова
    01 Декември 2006, 11:29

    Помолихме някои утвърдени наши професионалисти да дадат личното си мнение и да посочат примерни менюта за интересни съчетания между вино и храна. Ето какво споделиха те:

    Share Tweet Pin it Share
  • Тежка е царската корона

    "Бакхус"
    01 Декември 2006, 11:11

    По материали на списание Restaurant

    Share Tweet Pin it Share
  • Westmalle или 170 години история на божествената бира

    Людмил Фотев
    01 Декември 2006, 11:05

    Share Tweet Pin it Share
  • В казан си се пекла, по тръбичка текла!

    Веселина МАРИНОВА
    01 Ноември 2006, 23:55

    Името на популярното питие идва от турското raki, което пък произлиза от арабското arak, което означава пот. Пот, защото денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя питието, гласи арабското обяснение. Ракия е силното алкохолно питие, получавано от дестилацията на ферментирали гроздови джибри, вино или плодове. От арабските земи през Турция ракията достига до България преди 8 века, доста преди завладяването на нашите земи от османската империя. Тогава нашите предци я правели от диворастящи плодове и от гроздови джибри. Ракиджийството бързо се превръща в домашен занаят. Историята на родната ни "огнена вода" е част от традицията и родовата памет на поколения българи. Традиционно домашната ракия съдържа между 32 и 50 градуса алкохол, различни летливи вещества, а качеството й освен от всичко друго зависи и от съда, в който се съхранява. От векове ракията се вари в казан, от който изпаренията се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите майсторите ракиджии поддържат умерен огън, така че ракията да потече на тънка и равномерна струйка. Старите рецепти изискват ракията да се пече на слаб огън, за да се покачи градусът й.

    Share Tweet Pin it Share
  • Винено-дестилационни уточнения

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2006, 23:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Българският отговор на коняк или на гости във "Винекс Преслав"

    Юлия Костадинова, Веселина Маринова
    01 Ноември 2006, 23:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Тони Иванов, главен готвач на ресторант Уникато, Стара Загора

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2006, 23:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Жан-Люк Наре: "София влиза в плановете за посещения на "Мишлен"

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2006, 23:40

    Прочутият кулинарен гид "Мишлен" може да се похвали вече с две издания отвъд Атлантика след като през октомври бе публикувана и първата селекция за Сан Франциско. Миналата година се появи първото американско издание - за Ню Йорк. В Сан Франциско "Мишлен" предлага подбор от 356 ресторанти и 60 хотела във всички категории. Единственият ресторант отличен с три звезди е French Laundry на Томас Келър, който вече получи три звезди за нюйоркския си Per Se. В края на октомври излезе и "Мишлен" 2007 за Ню Йорк. Селекцията включва 526 ресторанта и 50 хотела. Голямата новост в изданието за 2007 е категорията Our inspectors’ favorites for good value. В нея влизат ресторанти, които предлагат меню от две ястия плюс чаша вино или десерт за по-малко от 40 долара. Това е еквивалент на категорията Bib Gourmand в европейските гидове Мишлен. Още по-интересно е, че новият гид за Ню Йорк включва 58 ресторанта, които предлагат меню от две ястия плюс чаша вино или десерт за по-малко от 25 долара. Тазгодишните отличени с три звезди в Ню Йорк са Jean Georges, Le Bernardin и Per Se. Новостите около "Мишлен", както и предстоящите планове да се оценяват и заведения в София стана повод "Бакхус" да се свърже с директора на гидовете "Мишлен". Жан-Люк Наре, поема този пост от Дерек Браун през юни 2004. Завършил е престижното Ecole Hôtelière de Paris и в продължение на 20 години работи в областта на луксозното хотелиерство. Достатъчно е само да споменем, че е бил директор на легендарния "Ориент Експрес". Жан-Люк Наре отговори любезно на въпросите на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Австрия: новият стар играч на винената сцена, II част

    Емил Коралов
    01 Ноември 2006, 11:56

    Share Tweet Pin it Share
  • Джеймс Артър Джефри ІІ, шеф-готвач на хотел "Радисън"

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 12:11

    Share Tweet Pin it Share
  • Да опиташ вкуса на Дания

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 12:08

    Share Tweet Pin it Share
  • Иво Венков: Диагноза - архитект

    Любомир Бояджиев, Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 12:00

    Много се е изговорило у нас за емигрантството и със сигурност ще се говори още. Иво Венков обаче не се възприема като емигрант, въпреки че живее от 19 години в Съединените щати. Зад гърба си той има редица архитектурни проекти с марката Paastudio, която сам е създал. Освен като архитект Иво Венков е познат още и като художник, а през 1983 създава и първата българска рок опера. Проектът му за нова сграда на Градската художествена галерия в София успя да впечатли не само ръководството на галерията, но и широката публика. Идеята обаче остана нереализирана заради смяната на тогавашния директор на галерията Филип Зидаров. Въпреки че има проекти из цяла Америка, а и по целия свят, Иво Венков се гордее особено със собствената си къща в Санта Моника, където живее със съпругата си Роси (също архитект) и двете си деца. Проектът за къщата е удостоен през 2005 с годишната награда на престижното издание Residential Architect Magazine. Иво Венков е от хората, с които можеш да говориш часове наред за вкуса, за красивото и грозното, за вкусното и въобще за хубавите неща от живота. Освен това се изразява по изключително дипломатичен начин, както когато заговорихме за архитектурата наоколо.

    Share Tweet Pin it Share
  • Австрия: новият стар играч на винената сцена, I част

    Емил Коралов
    01 Октомври 2006, 11:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино за културисти

    Джансиз Робинсън
    01 Октомври 2006, 11:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Сагата "Сахер"

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:48

    Share Tweet Pin it Share
  • Правилното съхранение на вино

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Съхраняване или стареене

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2006, 11:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Враговете на виното: светлина, вибрации, температурни колебания

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 11:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Втори шанс за всяка бутилка

    Карън Макнийл
    01 Октомври 2006, 11:37

    Карън Макнийл е директор на винената програма на Американския кулинарен институт в Напа вали, Калифорния, и е един от най-големите световни експерти по виното. Наред с много други специализирани книги тя е автор на популярната Wine Bible (Библия на виното).

    Share Tweet Pin it Share
  • Как съхраняват виното в ресторантите

    Веселина Маринова
    01 Октомври 2006, 11:34

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »