С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Евксиноград: Замък на брега на морето

    Юлия Костадинова
    01 Юли 2006, 16:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Имало едно време във Варна

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:45

    Двама възрастни варненци бяха така любезни да ни разкажат за някои прочути ресторанти и кръчми, играли съществена роля в светския живот на красивия ни морски град до национализацията. Георги Кацарски пише цялостна история на града, а адвокат Михаил Даскалов е трето поколение кореняк от Варна и като млад е бил чест клиент на някои от местата, за които разказва.

    Share Tweet Pin it Share
  • Топ ресторантите във Варна

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:43

    Четирите ресторанта, за които разказваме по-долу, и техните шеф-готвачи са истинският повод да посветим настоящия брой на град Варна. Те са свидетелство за един качествен скок в ресторантьорството и кулинарията на стария ни морски полис. Бурното раздвижване в строителството, търговията и бизнеса явно са направили възможно съществуването на ресторанти от класа, каквото до скоро се срещаше само в столицата ни, и то в изолирани случаи. Започваме с "Капитол", тъй като работи най-отдавна и вече е печелил наградата на читателите на сп."Бакхус" за 2004 и тази за авторска кухня през същата година.

    Share Tweet Pin it Share
  • Ако има публика и кадри, продукти ще се намерят

    Веселина Маринова
    01 Юли 2006, 16:30

    Поканихме на разговор шеф-готвачите на топ ресторантите във Варна. С Георги Сикулидис от "Капитол", Пламен Станев от Silver Gourmet, Пламен Петров от La Famiglia, Велин Великов от "Мусала" и Георги Котев, който отскоро е шеф-готвач на Kempinski Hermitage в Златни пясъци, обсъдихме някои наболели въпроси, свързани с ресторантьорството у нас и конкретно във Варна. Благодарим на домакините ни от гранд хотел "Мусала палас", че ни приеха да проведем дискусията при тях.

    Share Tweet Pin it Share
  • Франция не вярва на сладоледа...

    Любомир Бояджиев
    01 Юли 2006, 10:56

    За разлика от останалите европейски страни консумацията на сладолед във Франция през последните години намалява. Това се дължи на втълпяваното у французите схващане, че сладоледите са много калорични, както сподели пред "Бакхус" Кристиан Мийе, генерален секретар на Асоциацията на производителите на сладоледи и сорбета във Франция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Димо Димов

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 20:09

    Той е един от обещаващите млади шеф-готвачи, който с появата си първо в ресторант Sommelier, а след това и в новия Classic Gourmet Club веднага направи впечатление. Макар образованието му да е свързано с дизайна, той бързо разбира, че призванието му е да готви. Така попада в курса на "Интерхотели" за готвачи и веднага след това заминава на пасажерския лайнер "Роял Кариби". Оттам съдбата го отвежда във Франция, където получава най-солидната част от своята подготовка. Готви в ресторант Pavillon в Мец, след това в ресторанта на хотел L'Europe и за финал, макар и за един месец, в Crocodile в Страсбург (три звезди по Michelin).

    Share Tweet Pin it Share
  • Готвене sous vide

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 20:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Арзак - Хари Потър на испанската кулинария или урок по гостоприемство

    Емил Минев
    01 Юни 2006, 19:54

    Първият ден от Мadrid Fusion e към края си. На сцената е Дани Гарсия, една от изгряващите звезди на испанската кулинария. Дани не спира да се шегува, докато показва разработена от него техника за пържене на цели риби. Наближава вечерта и в залата е лек сумрак. "Тук човек от първия ред има въпрос. Бихте ли донесли микрофона", с широка усмивка на лицето обявява Гарсия. Въпросът е простичък и е свързан с определен вид риба, която се среща на остров Майорка. Приложима ли е, според него, тази техника върху съответната риба? Дани поема микрофона обратно и замръзва на място, замълчава за миг, след което избухва в смях и обявява: "Дами и господа, въпросът ми бе зададен не от кого да е, а от великия Арзак, самият Хуан Мари. Или Хари Потър на испанската кулинарията, както по късно го нарече водещият на конгреса.

    Share Tweet Pin it Share
  • Прости ми Бакхус, сторих грях

    Мат Креймър*
    01 Юни 2006, 19:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Как и с каква храна да сервираме совиньон блан

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 19:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Новата совиньон вълна

    Юлия Костадинова
    01 Юни 2006, 19:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Португалските вина

    Джансиз Робинсън
    01 Юни 2006, 19:43

    Share Tweet Pin it Share
  • За един вкусен, чист и справедлив свят

    Вера ПЕТРОВА
    01 Юни 2006, 19:40

    Карло Петрини е личност от световна величина. Създател е на движението Slow food, което представихме за първи път преди шест години. От организация, защитаваща удоволствието от бавната храна, противник на бързото хранене и кулинарната култура на стреса, то се превърна в мощна световна идеология на биологично чистото и традиционно селскостопанско производство. Поради голямата му популярност и съответна заетост достъпът до Карло Петрини е почти невъзможен. Успяхме да разговаряме с него по време на двудневния му престой у нас по покана на "Миролио". Оказа се изключително обаятелен събеседник, който заразява с убеждението си, че предстои борба за нова световна логика на "виртуозната глобализация".

    Share Tweet Pin it Share
  • Совиньон блан в Европа

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:33

    Share Tweet Pin it Share
  • S.Pellegrino - италианска класа за всеки

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:31

    Share Tweet Pin it Share
  • Конвектоматите в съвременната професионална кухня

    Любомир Бояджиев
    01 Юни 2006, 19:25

    Share Tweet Pin it Share
  • Международната асоциация на сомелиерите

    Любомир Бояджиев
    01 Май 2006, 09:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Класиците Trimbach

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:33

    Share Tweet Pin it Share
  • Големите сомелиери пред "Бакхус"

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:30

    Джузепе Вакарини е бивш председател на Международната асоциация по сомелиерство и се счита за един от основоположниците й в Италия. Ето какво сподели той в брой 29 на "Бакхус", докато гостува у нас като лектор на курс, проведен от Българската асоциация на сомелиерите:

    Share Tweet Pin it Share
  • Сомелиер - що е то?

    Юлия Костадинова
    01 Май 2006, 09:27

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »