Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Първият ден от Мadrid Fusion e към края си. На сцената е Дани Гарсия, една от изгряващите звезди на испанската кулинария. Дани не спира да се шегува, докато показва разработена от него техника за пържене на цели риби. Наближава вечерта и в залата е лек сумрак. "Тук човек от първия ред има въпрос. Бихте ли донесли микрофона", с широка усмивка на лицето обявява Гарсия. Въпросът е простичък и е свързан с определен вид риба, която се среща на остров Майорка. Приложима ли е, според него, тази техника върху съответната риба? Дани поема микрофона обратно и замръзва на място, замълчава за миг, след което избухва в смях и обявява: "Дами и господа, въпросът ми бе зададен не от кого да е, а от великия Арзак, самият Хуан Мари. Или Хари Потър на испанската кулинарията, както по късно го нарече водещият на конгреса.
Карло Петрини е личност от световна величина. Създател е на движението Slow food, което представихме за първи път преди шест години. От организация, защитаваща удоволствието от бавната храна, противник на бързото хранене и кулинарната култура на стреса, то се превърна в мощна световна идеология на биологично чистото и традиционно селскостопанско производство. Поради голямата му популярност и съответна заетост достъпът до Карло Петрини е почти невъзможен. Успяхме да разговаряме с него по време на двудневния му престой у нас по покана на "Миролио". Оказа се изключително обаятелен събеседник, който заразява с убеждението си, че предстои борба за нова световна логика на "виртуозната глобализация".
Джузепе Вакарини е бивш председател на Международната асоциация по сомелиерство и се счита за един от основоположниците й в Италия. Ето какво сподели той в брой 29 на "Бакхус", докато гостува у нас като лектор на курс, проведен от Българската асоциация на сомелиерите:
Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че в момента Джими Бедфорд е най-важният човек в Jack Daniel Distillery, защото той изпълнява длъжността master distiller или това, което в България се нарича главен дестилатор. За значението на неговата позиция ще допълним само, че той е шестият поред master distiller след самия Джак Даниел. Семейството му от повече от столетие живее в Линчбърг, Тенеси, откъдето е родом Джак Даниел (и Джими Бедфорд естествено), и където до ден днешен се намира самата дестилерия. Казва, че всички се познават в малкия западен град и открай време са една тясна, сплотена общност. Неговият прадядо е бил много близък приятел с Джак Даниел, така както той сега е приближен на наследниците му. Ето какво разказа още Джими Бедфорд в специално интервю за "Бакхус", докато гостуваше у нас:
Михаил Марковски е заместник-председател на сформираната през 1999 г. Българска асоциация на сомелиерите (БАС). Подобно на повечето от хората, които по един или друг начин упражняват тази професия, неговото образование също се основава преди всичко на практиката и курсовете по сомелиерство, които Джузепе Вакарини направи у нас преди седем години при основаването на БАС, макар да е учил в УНСС и ИМТ Варна. Мирон Герасимов е един от малкото практикуващи български сомелиери. Подобно на Марковски, и той е завършил курсовете по сомелиерство на БАС, а иначе специалността му всъщност е доста встрани от професията - счетоводство в УНСС.
Както ви обещахме в миналия брой на "Бакхус", продължаваме представянето на един от най-престижните форуми на авангардната кулинария - Madrid Fusuion. Четвъртото издание на конгреса се проведе през януари тази година, а аз имах щастието и удоволствието да се запозная отблизо с работата на най-големите готвачи и ресторантьори, които определят тенденциите във висшата кулинария.
Каролайн Гилби MW пише за българското вино от няколко години. За пръв път идва в страната като търговец и винен наблюдател през 1991 година. В този материал тя описва промяната, която намира у нас от гледна точка на британския пазар, както и своето мнение и персонални предпочитания в новата вълна от винени производители.