С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Гурме

  • Willkommen, bienvenue, welcome! в Пловдив

    текст Одет Гълъбова, илюстрации Гергана Шкодрова
    снимки: Бакхус 13 Октомври 2010, 14:30

    Допреди десетина години хората тук отнасяха подигравки за това, че употребяват думата густо. Тя обаче беше една чудесна заемка от италиански, изразяваща цялата наслада от вкуса на живота, която "народите" на другите градове не бяха в състояние да постигнат. Подсказваше и за един космополитен дух, макар и принадлежащ на по-стари времена. Днес той се е съхранил в мирното кулинарно съжителство на няколко пъстри диаспори

    Share Tweet Pin it Share
  • Adagio за гурмани

    текст Дария Манова
    снимки: Common ground media 20 Септември 2010, 12:11

    Бавната, но цялостна революция на Карло Петрини превърна Slow Food в по-съществен феномен от McDonald's

    Share Tweet Pin it Share
  • Бавното завръщане на българския вкус

    текст Дария Манова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 20 Септември 2010, 12:08

    Slow Food в България се опитва да защити дузина ендемични продукти и да осигури законна продажба за домашните производства

    Share Tweet Pin it Share
  • La cuisine française est morte. Vive la cuisine française!

    текст Дария Манова
    16 Септември 2010, 19:38

    Загърбвайки табута и правила, Le Fooding се опитва да отвори очите на французите за собствената им кухня

    Share Tweet Pin it Share
  • ONLYLYON

    текст и фотография Албена Шкодрова
    снимки: Албена Шкодрова 16 Септември 2010, 19:35

    Лионските майки, три дузини топ готвачи сред които Пол Бокюз, 40 пазара за храна и още толкова звезди на Мишлен, Лион е запечатан в множество умове и стомаси като кулинарната столица на Франция – и в проза, и в стихове

    Share Tweet Pin it Share
  • Ода за смуджа

    текст Мила Попова, фотография BalkanTravellers.com, Мила Попова
    снимки: BalkanTravellers.com 26 Юли 2010, 11:57

    В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог

    Share Tweet Pin it Share
  • Брак по вкус

    текст Дария Манова
    снимки: Shutterstock 26 Юли 2010, 11:50

    10 рибни мезета към питиета с вкус на анасон

    Share Tweet Pin it Share
  • Black Sea Gourmet

    текст Елица Ангелова, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 26 Юли 2010, 11:34

    Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма

    Share Tweet Pin it Share
  • Хората на хората в устата

    Нева Мичева
    снимки: Бакхус 23 Юни 2010, 12:19

    Разчитането на картите на Франция или Италия като менюта или винени листи е едно от големите удоволствия на хората с вкус към добрата храна и вино. Вглеждането в готварската книга като в исторически роман е другото

    Share Tweet Pin it Share
  • Обичайните непознати

    Албена Шкодрова
    21 Юни 2010, 13:44

    Когато доматите навлизат в Европа, те са заклеймени като "вълчи ябълки", сметнати за отровни, макар и любопитни на вид растения. Днес това изглежда смешно, но познанията ни за "пришълците" на българския пазар често не надхвърлят тези на средновековните европейци за доматите. Артишоци, аспержи, фенел или цикория – "новите" зеленчуци, се случва да предизвикват конфузни ситуации в собствените ни кухни и още по-неприятно – около коктейлните маси

    Share Tweet Pin it Share
  • Брюж: Слънчево, с пралини

    Албена Шкодрова
    15 Юни 2010, 15:55

    Летните колецкии шоколад са сравнително нова идея и градове като Брюж, Париж или Брюксел, където има традиционна и целогодишна шопинг треска за бонбони, са сред нейните пионери

    Share Tweet Pin it Share
  • Рим в седем гастронавтски спирки

    Нева Мичева
    15 Юни 2010, 14:37

    Маршрут за хора с вкус към пътуванията и тяхното вкусване. За хора, които обичат полезни съвети, и за онези, които никога не ги следват

    Share Tweet Pin it Share
  • Киноменю

    Нева Мичева
    снимки: Бакхус 26 Май 2010, 17:23

    Десет филма и едно меню с лек френски уклон и няколко френски думи

    Share Tweet Pin it Share
  • Typisch bulgarischer salat

    Стефан Дечев
    снимки: Shutterstock 21 Май 2010, 14:57

    "Старинното" национално ястие шопска салата е измислено от "Балкантурист" и е на възрастта на Starbucks. Все пак, поне е българско

    Share Tweet Pin it Share
  • Балкански кулинарни войни

    Албена Шкодрова, Марина Караконова
    снимки: Албена Шкодрова 21 Май 2010, 14:28

    Има един психологически феномен, който Зигмунд Фройд нарича нарцисицъм на малките различия. Вероятно тъкмо той стои в дъното на кулинарните спорове, които изригват периодично между балканските страни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Извадки от търНовския регистър

    Христо Кьосев
    23 Април 2010, 17:16

    Нагоре, надолу, по стълби, с асансьори и по стръмни улици, Христо Кьосев се натъкна по хълмовете на Велико Търново на поредица ландшафтни и кулинарни изненади. Включително на някои ресторанти, заради които си струват два часа и половина път от София

    Share Tweet Pin it Share
  • Порту отвътре

    Нева Мичева
    15 Април 2010, 14:47

    "След осеммесечна възраст на бебето да се дават мозък, варена плешка, доматен и гроздов сок, тапиока, овесени ядки, оризено брашно",

    Share Tweet Pin it Share
  • Шкембе без граници

    Албена Шкодрова
    15 Април 2010, 14:28

    Надзъртаме в света на противоречивата и силно обичана или мразена гозба

    Share Tweet Pin it Share
  • По-скъпи от злато

    Албена Шкодрова
    23 Март 2010, 11:56

    Share Tweet Pin it Share
  • Всякакви гостби, според Цариград

    Марина Караконова
    снимки: Бакхус 22 Март 2010, 13:25

    Надничайки из кухните на истанбулските домове, през 1870 г. Петко Славейков съставя първата готварска книга на български език. Дава рецепти как да превърнем червеното вино в бяло и лошото – в добро. Описва и разликите между говеждо, кравешко, телешко, до младо волско месо – познание, което през 2010 г. липсва в българските кланици

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »