Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Във Варна са и най-старата, и най-новата изби на България, два контрастиращи полюса на националното винарство. "Евксиноград" пази свой портвайн от началото на миналия век и френско бордо с възрастта на съвременната българска държава, и се надява да я спаси немският Червен кръст. Винарска изба "Варна" експериментира с нови сортове и лексика, и привлича туристи още преди да е достроена.
Авторите на идеята смятат, че съчетанието между италианско вино и японска комиксова героиня гарантира високи продажби
"Като бях малък си представях, че светът е едно голямо лозе...", казва най-известният френски технолог, работил върху български вина.
25 необичайни етикета за вино, които решихме да ви покажем
Меки хълмове, пълни с дивеч, лозя, редуващи се с маслинови горички, каменни градчета, прикрити между дърветата - в Тоскана сякаш времето е спряло преди няколко столетия. Панорамата между Флоренция и Сиена е онази от платната на Джото и Да Винчи, площадът в Лука е озвучен от Nessun dorma на Пучини, и винена емблема е отглежданият поне от XVI в. санджовезе - сортът, за който доскоро се вярваше, че е винифициран още в Римската империя.
Лозя и изби под обсада. Реколти, пропаднали заради бомбардировки. Винари, арестувани за шпионаж. Да правиш вино в Ливан иска повече от познания по енология.
Какво може да накара човек да се откаже от приключението "мироопазваща мисия на ООН в Израел и Ливан"? Блажен живот в "Домейн Отт". Лета, които минават с чаша блан дьо блан в ръка, между плажовете на Кан, Сен Тропе и имението на избата на брега на морето Кло Мирей. Есени из лозята на Прованс, спокойни обяди със семейство Отт и в останалото време - кръстосване на планетата, съпроводено от непрестанния шум на издърпвани от бутилките тапи.
Монументален memento mori, римските руини в долината Бекаа напомнят откъде тръгва историята на виното. А и тази на църквата "Света София" в Константинопол.
Между опитите с малко известни български сортове и вината-икони на Тоскана, Стойчо Стоев пише стихове и мисли за виното като за най-романтичната страна на своя живот
От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.
Собственик на две изби - "Телиш" и новопостроената перла в короната на българското винарство "Кастра Рубра", Жайр Агопян е човек с интригуваща и заплетена история. Някак напомня на интензивна подправка - в малки дози приятна, придаваща незабравим вкус.
Дегустациите винаги са особено приятен повод да се съберете около масата. Има обаче няколко неща, които чисто практически пречат на виното да се покаже в най-добрата си светлина и макар никой никога да не ги е окачествил като "грешки", е добре да се знаят и да се избягват доколкото е възможно. Най-малкото - спестяват неудобства в доста ситуации.
Подзаглавие: Свалете гетите си и се насладете на вечерна чашка ruby или towny до камината. И се молете американците да не се усетят какво пропускат.
Анна Ташкова, "Вила Хисар" и "Вила Любимец" направи възможна българската сира.
Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.
"Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".
Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.
Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."
Да наречеш историческо събитие нещо, което се е случило миналата вечер, е рисковано. В този случай, обаче, няма колебание – на 21 ноември историята направи крачка. 50 отлични български вина, заедно с повечето от техните производители се оказаха в една зала в София, в очакване да чуят кое е най-доброто от най-доброто.