С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

  • Съчетаване: Зимни салати с вино

    Снежана Живкова
    снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

    Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 4: Как се използва декантерът

    Юлия Костадинова
    снимки: - 09 Януари 2009, 13:42

    "Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".

    Share Tweet Pin it Share
  • Българско вино на годината 2008

    Емил Коралов, Юлия Костадинова
    снимки: Николай Камбуров 08 Януари 2009, 12:40

    Конкурсите за вино са точно както тези за литература, кино или изобразително изкуство. В известен смисъл се опитват да постигнат невъзможното - да обективизират субективно удоволствие. И все пак те съществуват. Много хора ги намират за полезни - в тях обикновено голяма група специалисти прекарва дълги работни часове, за да проучи и анализира голям обем от информация, и накрая да създаде нещо като рамка, която да помогне за ориентация в необятното изобилие.

    Share Tweet Pin it Share
  • Quo vadis - куо вадис - кво вадиш

    Яна Петкова
    07 Януари 2009, 13:03

    Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я на единия от братята си: "Виж какво смешно заглавие - "Куо вадис..."

    Share Tweet Pin it Share
  • Българските Топ 10 за 2008

    Бакхус
    снимки: - 04 Декември 2008, 10:35

    Share Tweet Pin it Share
  • Българско вино на годината 2008

    Албена Шкодрова
    снимки: - 02 Декември 2008, 18:02

    Да наречеш историческо събитие нещо, което се е случило миналата вечер, е рисковано. В този случай, обаче, няма колебание – на 21 ноември историята направи крачка. 50 отлични български вина, заедно с повечето от техните производители се оказаха в една зала в София, в очакване да чуят кое е най-доброто от най-доброто.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сладко вино в мъглите на Токай

    Веселина Маринова
    01 Декември 2008, 16:24

    С Луи XIV, Волтер и Барон Мюнхаузен сред почитателите си токайското вино се пие най-добре в малка чаша между две действия на операта

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 3: Организирайте си дегустация

    Юлия Костадинова
    снимки: - 01 Декември 2008, 10:46

    Досега в "Дегустаторът в мен": "Всеки може да тренира сетивата си. Ако започнете да обръщате внимание на ароматите в природата, или на храната, и постепенно си поставите за цел да ги отривате в парфюм или вино, вие вече сте на половината път до крайната цел - дегустатор."

    Share Tweet Pin it Share
  • Испания пие кава

    Емил Коралов
    26 Ноември 2008, 15:45

    "Пия шампанско само когато съм щастлива и когато съм тъжна. Понякога пия и когато съм сама. Когато имам компания - задължително. Отпивам си, ако не съм гладна, и пия доста, когато съм гладна. Иначе нито глътка - освен ако не съм жадна." Така отговаря Лили Боленже на въпрос на журналист кога пие шампанско. Годината е 1961, а мадам Боленже ръководи една от най-прочутите шампански къщи, Bollinger.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вина към сладкиши: десертни, пенливи и неочаквани

    Ефросия Благоева
    снимки: Бакхус 17 Ноември 2008, 15:02

    Tърсенето на курабийки, шоколад и сладкиши рязко нараства, а това автоматично отваря нуждата от нови идеи за вина.

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 2: Откъде да започнете?

    Юлия Костадинова
    11 Ноември 2008, 12:27

    Първите стъпки в дегустацията винаги са една особена смесица от ентусиазъм, възторг и известно разочарование.

    Share Tweet Pin it Share
  • Димчо Райнов от долината на конете

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 11 Ноември 2008, 11:58

    Варовикови скали, слънчеви пасища и населени със сънени патици села ограждат лозята на винарска къща "Райнов и синове", най-новата малка изба край Дунава.

    Share Tweet Pin it Share
  • С корени във вулкана на Санторини

    Емил Коралов
    04 Ноември 2008, 17:45

    Зад познатото си бяло-синьо лице един от най-рекламните и най-рекламираните острови в света крие непознат и интригуващ винен маршрут.

    Share Tweet Pin it Share
  • Реколта 2008

    Бакхус
    снимки: Драгомир Матеев 20 Октомври 2008, 15:28

    Гроздето пое дългия си път към бутилките, тази година много по-рано от обичайното.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия: една трудна любов

    Яна Петкова
    снимки: Ефросия Благоева 08 Октомври 2008, 12:30

    Едно от най-известните и сложни за разбиране вина на Франция разказва истории за елфи, а не за разбойници и още не е на мода в България, установява Яна Петкова, дегустирайки портфолиото на Maison Joseph Drouhin.

    Share Tweet Pin it Share
  • Североизточник на нов винен ентусиазъм

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 01 Октомври 2008, 11:35

    Роден тематично - на 14 февруари, Трифон Зарезан, Цанко Станчев е сред най-известните винари на България. Докато управлява "Домейн Бойар", Винпром "Шумен" и Винарска къща "Русе", той обмисля съдбата на винения туризъм в България

    Share Tweet Pin it Share
  • Дегустаторът в мен. Стъпка 1: Всеки ли може?

    Юлия Костадинова
    снимки: Бакхус 26 Септември 2008, 12:53

    Юлия Костадинова, винен експерт на "Бакхус", обяснява как да се научите да опитвате и разпознавате вкуса на вината в 12 стъпки.

    Share Tweet Pin it Share
  • Писмо върху бутилка

    Веселина Маринова
    10 Септември 2008, 14:47

    Етикетите са препоръчителните писма на вината. За да сме сигурни какво ще пием, трябва да познаваме езика, на който са написани, а най-добре - и техните съставители.

    Share Tweet Pin it Share
  • Бакхус в офисите на Медичи

    Васил Стоилов
    снимки: Ясен Панов 08 Септември 2008, 17:39

    Дванайсет на обяд, Флоренция, но всъщност - малък Вавилон. Тълпите туристи са изпълнили площада пред офисите на фамилия Медичи, Уфици. Въздухът трепти от глъчката на всевъзможни езици. Пространството е изпълнено с каменни хора и същества, замръзнали в героични пози.

    Share Tweet Pin it Share
  • Смазващото главоболие

    д-р Любомир Канов
    снимки: - 08 Септември 2008, 12:43

    Черен чай или черен шоколад? Д-р Любомир Канов, познавач на чаровете и опасностите на вината, предлага няколко ориентира из мрака на главоболието

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »