Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Известна като земята на Петьофи, унгарската пуста е географската метафора на меланхолията. Невъзможно равна, тя е озвучавана само от поривите на вятъра, и от време на време - от тропота на коне. Дивеч, люти чушки и езда са единствените развлечения, а притегателната й сила е "самотата унгарска"
"Бакхус" продължава кампанията, с която се опитваме да издирим и насърчим производството на автентични български продукти, а също и да насочим общественото внимание към някои морални престъпления срещу тях.
Белгийска пивоварна се събра с колекция африканско и азиатско изкуство и копие на Махалото на Фуко. Всичко това - в Централния Балкан.
Храната в индийските ашрами трябва да е лека, прясна и силна. Благословена е, и не бива да се отказва.
Остър нож и средно изпечен къс телешко в чинията. Какво друго му трябва на човек? Да знае къде се предлагат най-добрите стекове в София
Ако Европа построи Вавилонската кула, Брюксел ще заеме панорамния ресторант. Площадката с малките, претъпкани маси ще се върти, сервитьори ще разнасят тежки бири и оранжеви раци, и ще звучат шансоните на Жак Брел
Речна риба, много гъби, а също рогатник, марудници и люто. От гледна точка на храната, Родопите са районът с най-изразена идентичност в България. Не само имената, но и ястията са действително регионални.
Един ресторант не би бил това, което е без шеф-готвача. Именно той вдъхва живот на всяка кухня, а кухнята е душата на ресторанта. Човекът, който стои зад успеха на Gourmet Club Classic, носителя на наградата "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" за 2007 г. се казва Димо Димов.
С невъобразимото си разнообразие от сирена този район на Южна Франция предлага върховно гурме преживяване. Стига да знае кое какво е, човек може да намери десетки видове ароматни непастьоризирани млечни продукти - от тези, които по никакъв начин вече не могат да проникнат до супермаркетите на страните в Европейския съюз, а са сред емблемите на френската кухня.
Какво е севиче? Отлично доказателство за егоцентричността на европейската кулинарна култура. Ястие от маринована сурова риба, то е за Южна Америка нещо като пастата за Италия - древно, изключително популярно и вездесъщо. Както е казал перуанският поет Антонио Сиснерос, "единственото истинско ястие на всички обществени прослойки".
Ако за утеха на следморската тъга малко узо и калмари вършат работа, новините за софиянци са добри - вече има къде да се яде прясна риба. От черноморски сафрид и миди до малайзийски скариди, морските продукти вече са достъпни добре сготвени, на доста места, на които човек може да попадне и без резервация.
Докато търсеше есенни гурме удоволствия из Южното Черноморие, Любомир Бояджиев се натъкна на неочаквани лингвистични препятствия и се върна с една добра и една лоша новина
Представете си да отпиете сос табаско и да си помислите, че е захарен сироп. Или глътка горчива бира, сигурни, че вкусвате шоколадова напитка. Представете си да имате вълшебно хапче, което да превръща лимона в бонбон... Такова чудо съществува и носи напълно подходящото име Miracle fruit, тоест чудният плод.
Докато работех върху този материал се изправих пред трудността да пресъздам с помощта само на буквите интонациите, емоцията в изказа, вълнението, които насищат разговора ми с Жорета Николова.
Родени от уникални растения, преминали през огън и отпочинали за кратко традиционните за Мексико алкохолни напитки мескал и сотол печелят все повече почитатели по целия свят.
Представяме ви трима млади готвачи, коите вече накараха кулинарните среди в България да заговорят за тях. Тепърва всеки един от тях ще показва на какво е способен, но заедно показаха, че са невероятен екип.
Не са много местата, където не само да избягаш на село, а и да ядеш храна с истински мирис и вкус - както се шегуваше една госпожа: "да пиеш мляко от истинска крава".
Вече две години асоциацията удостоява с марка за качество Автентична България къщи за гости и малки хотели, които предлагат автентичен и оригинален туристически продукт.
Сигурно неслучайно в Балчик са открити останки от храм на тракийската богиня майка Кибела. Нейно светилище има и край Дуранкулашкото езеро. Сигурно не е случайно, че и къщата в село Крапец носи нейното име. Тук култът към земята е жив и от нея идват всички блага.
"Чудна къща с чудни хора..." - това беше написал някой в книгата за впечатления на Йовчевата къща, разположена в еленския квартал Килъжевци. Всъщност, книгите, изпълнени с благодарности и радост от прекараното тук време, вече са две, две са и къщите, където гостите събират своите емоции и спомени.