2/8 снимки в галерията
Емил Минев е първият авангардист в България с ресторанта "
Талисман", който създава още през 2005 година, изпреварвайки времето си. Има 27 години професионална кариера зад гърба си, която включва Executive Chef в една от най-големите хотелски компании в света -
Shangri-La Hotels & Resorts в Токио и Малдивите. През 2013 продължава кариерата си в хотела на веригата в The Shard, Лондон. От 2016 г. Шеф Минев е на длъжността Culinary Art Director в
Le Cordon Bleu, Лондон и управлява екип от около 70 души.
Като най-доброто си качество посочва умението да работи с хора и да извлича най-доброто от тях. За готвенето казва, че е смисълът на живота му. Богатият му опит го е научил, че ястията трябва да са най-вече вкусни, а успехът за един ресторант е комплекс от постоянно вкусна храна и добро обслужване, приятна обстановка, добра локация и ценова политика "value for мoney". Смята грешките за неизбежна част от работата, но клиентът не трябва да става "жертва" и да плаща за тези грешки.
Според него измерител за успех на един професионален готвач е наследството и влиянието, което ще остави след себе си, а съветът му към младите таланти е да бъдат скромни, работливи, любопитни и отворени към света. "Готвенето е един дълъг маратон, а не къс бърз спринт. Важно е самото пътуване - финал няма", казва Емил Минев.
Специално за церемонията Ресторант на годината, шеф Минев създаде рецептата за основното ястие - ирландски Блек Ангус, моркови, цитруси, сладък соев сос, кафе и тимут пипер. "Вдъхновение за всички мои ястия черпя от пътувания, опита и срещите с хора", споделя той, а вкусовете и ароматите на ястието му ще ни отведат до всички точки на света.
Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието./Снимка: Васил Германов/