5/8 снимки в галерията
Професионалната кариера на Валентин Иванов започва през 2011 година, когато завършва ТОХ в гр. Банкя и започва работа в хотел Хилтън. Там работи три години и половина под ръководството на готвачи като Жан Юбер Гарние, Габриеле Савини и Андре Токев. Следващата година и половина прекарва в Амстердам в ресторанта с две звезди Мишлен
Librije Zusje с главен готвач Сидни Схуте, с след това - в Лондон в ресторанта на Хестън Блументал
Dinner (No. 36 в света за 2016). В момента работи като Sous Chef в ресторант "
Космос".
Професионалният му идол е бразилският топ шеф Алекс Атала, когото определя като рядко срещана комплексна личност, която поема социалната отговорност на това да бъде един от най-добрите в сферата, в която работи. Смята, че успехът на един рестoрант зависи от способността му да поддържа постоянно високо качество, а добрият готвач трябва да е постоянен и самокритичен. Посланието му към хората е да ценят вкуса в храната и да уважат продуктите.
Валентин Ивнов ще приготви първото ястие от вечерята на Ресторант на годината - дехидрирано цвекло, сланина от Източно-балканска свиня, кисело зеле и манатарки. Вдъхновението за рецептата идва от посещението му в една къща за гости в село Горно Драглище, в полите на Рила планина. "Посрещането, храната и цялото преживяване в една семпла и откровена обстановка те карат да се почувстваш все едно си се прибрал вкъщи", разказва той. "С това ястие искам да покажа времето и мястото: къде се намираме и кое време на годината е. С локални продукти да поднеса ястие, което да припомни характерното за българите гостоприемство."
Повече информация за менюто, събитието и как да закупите своя куверт може да намерите на сайта на Ресторант на годината или на фейсбук страницата на събитието./Снимка: Васил Германов/