Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Шестте най-популярни сред познавачите български изби на 2010 г. са продукт на новото хилядолетие – с различим характер, ясни цели и добър маркетинг
Някогашните върволици от товарни вагони с вино от София за Москва отдавна са минало. И въпреки че България продължава да изнася значителни количества за Русия, историческата "вечна дружба" като че се оказва повече пречка, отколкото предимство. Новите български вина все по-явно пропускат шанса да се наместят в средния и високия ценови клас на този пазар, считан за един от най-динамичните и перспективни в света
Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежно бяло, и останалото – черно
"Моята представа за Рая е да ям пастет от foie gras под звуците на тромпети", казва британският писател от ХІХ век Сидни Смит. За тромпетите не е много сигурно, но гъшият дроб със сигурност е на райската трапеза за мнозина homo sapiens, живели през последните пет хилядолетия
Feast Noir, подобно на Film Noir, изисква доза отегчение от чистичкия и (нео)буржоазен поглед към живота, изразяващ се по Коледа в исторически пазари със загрято подсладено вино, високи, тъмни елхи с блестящи играчки и маса за 20, изгъната от меса, хлябове, сладкиши и бенгалски огън.
Загърбил буйното си минало, изпълнено с морско корсарство и китолов, този френски град днес се е отдал изцяло на другата си слабост - създаването и поглъщането на кулинарни прелести
Архитект, музикант, сладкар, дизайнер на мебели, психолог, студент, фотограф - такива са в живота някои от най-добрите кулинарни блогъри у нас. Те самите обаче предпочитат да се описват чрез храната
От пиле мляко, славееви езици, ябълка на познанието, вълшебно месалче... Културната история на човечеството сякаш винаги минава под триумфалната арка на небцето. Ето малка подборка от литературни и митологични специалитети, които може и да не стават за ядене, но засищат сетивата по алтернативни пътища
Една жена, за която зеленчуците са персонажи, а храната е лесен вход към света, незабавно успокоение, дреха на енергията на човека, който я приготвя
В България Стефан фон Найперг, собственик на шест винарски имения в Бордо, се опитва да съчетае история и тероар в проекта си «Беса валей». И вече успява, защото неговите като че са първите български вина, попаднали във винените листи на ресторанти със звезди «Мишлен».
Шести по големина производител на вино в света, Аржентина зае място на пазара напоследък и изведнъж. Успехът й изглежда зашеметителен, но според уайнмейкърите на ключовите й изби най-доброто й вино е това, което предстои да бъде направено
Днешната руска кухня е сред броящите се на пръсти положителни последствия от създаването преди век на Страната на съветите
Етно ресторантите от бившите съветски републики в днешната руска столица показват колко приятно място можеше да е бившият СССР, ако соцът не беше съсипал изоснови бонвиванството
Списание "Бакхус" организира посрещане на новата реколта червени вина. Заповядайте на 18 ноември 2010, от 18:00 до 21:00 ч., да посрещнем заедно излизането на новата реколта червени вина. Мястото е ресторант Bunuel, ул. "Иван Шишман"12, гр. София.
В Европа стекът си е стек, в Аржентина той е патриотичен дълг, казва един от героите на Филип Кер в романа му "Кротък пламък". Нейните ресторанти за асадо са места, където късовете телешко са поглъщани в съсредоточено мълчание - такова, което е в състояние да разтревожи дори кожата на обувките ти.
Ако не разпознавате испанските турони в българските карамелени блокчета с ядки, наследени от Отоманската империя, значи не гледате добре
За сладкото, което определя нивото на Аржентина в човека
Докато Европа от близо хилядолетие насам се радва на дъхавата бадемова паста, наречена марципан, българинът и до днес не може да се отърве от спомените си за неудачните имитации на шоколад с привкус на нафта, носели по не съвсем ясни причини същото име
Шампанското, определяно от мнозина световно признати експерти като № 1 в света, беше представено за първи път в София вчера.