Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Сланина с яйца или зърнена кашица, светът се върти във вековен спор какво е най-добре да закусва
"А сам Йоан [Кръстител] носеше дреха от камилска вълна и кожен пояс на кръста си; а храната му беше акриди и див мед", разказва Новият завет за един от най-известните (и продължителни) пикници в историята на човечеството. Днес тази сцена прави впечатление с драматичната красота на пустинята, в която се развива, и с неприлично семплото си меню.
Трима души с по три любими места за започване на деня в София
"Първият ми спомен за дядо ми е как кара мотопед из тези лозя. Спира, казва нещо на работниците, виждам го да посочва с ръка. След това пак се качва на мотора и отминава."
В полите на Сините скали винен туризъм блика отвсякъде. Спуска се като лавина от планините, изпълзява като придошли води от подземията и настъпва под формата на автобуси и автомобили с любители дегустатори, шата и велосипедни алеи сред лозята. Остава винарите на Сливен да поработят заедно като тези в Напа или Тоскана.
Защо Ним? Защото през юли Провансът се нагорещява и палмовите дървета започват да шумолят сухо на вятъра, а из въздуха се носи интензивен мирис на лавандулово масло. Дните стават дълги и горещи, а къпането в ледена вода и пиенето на изстудени свежи вина - спасително. Със следобеда идва и облекчението - горещината е отнесена от хладния средиземноморски мистрал, който винаги води със себе си красиво небе.
Защо Трявна? Защото гмурването в прохладата на тесните калдъръмени улички с чист въздух и много зеленина оставя спомена за шумните и прашни градове надалеч. Към това се добавя усещанета за екскурзия в чужбина и асоциацията с швейцарските селца, промъкваща се вероятно заради безбройните цъфнали навсякъде мушката. През 1192 г. близо до града братята Асен и Петър разгромяват армията на византийския император Исак II Ангел и за да се отбележи събитието, на бърза ръка е вдигната църквата "Свети Архангел Михаил", с която започват занаятчийските дюкяни. Те се редуват със стари кафенета, в които се пие турско кафе на пясък и се играе табла.
1. Бърза закуска с лъв. Според историците буквално на всеки ъгъл в античен Рим има щандове за храна и вино - свидетелство, че римляните са доста привързани към бързата закуска.
На 12 юни 2009 сл. Хр. в центъра на София готвачът Ивайло Рангелов направи експеримент: върна времето назад. Пренесе кухнята си, заедно с всички наблюдаващи и работещи в нея, в деня 12 юни 95 сл. Хр. Задачата му беше да приготви пет ястия, спазвайки точно рецептите, както те са описани в De re coquinaria, най-известната готварска книга от онази епоха.
Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата
Юли в София, жега, прахоляк. Ресторант-градините са не просто приятното място, където да изпием питие и да вечеряме, а убежище. Те са състояние на духа. Като се замисли човек, те са среща на две грандиозни постижения на цивилизацията, които в дъното си опират до едно и също: усилията да се внесе ред и красота в хаоса на природата, независимо дали с аранжиране на храсти или сирена.
Out! Out! Out! Забравете за вината на Шатоньоф дю пап, те винаги са били, са, и ще бъдат извън мода сред истинските познавачи, казва в книгата си "Официален пътеводител из винената снобария" Леонард Бърнщайн. В края на 1970-те, когато той я пише, нещата изглеждат точно така.
Всички ядат сладолед в Рим. Юлските 38°С на сянка са само една от причините за това
Автентичните български храни – ценни, но забранени, бяха показани на de jure незаконно събиране в София. Вижте ги на снимките. И ги разгледайте добре, защото може още дълго да ги гледате само на картинка
Когато през 1960-те Робърт Йънг изкоренява сливовите си дръвчета в Сонома каунти в Калифорния, и ги подменя с лози, той го прави с надеждата да изкара повече пари. Перфекционизмът в него обаче надделява, и стъпката му се превръща в начало на качественото винопроизводство в района.
San Francisco Wine Competitionсе проведе за двадесет и девети път
Във Варна са и най-старата, и най-новата изби на България, два контрастиращи полюса на националното винарство. "Евксиноград" пази свой портвайн от началото на миналия век и френско бордо с възрастта на съвременната българска държава, и се надява да я спаси немският Червен кръст. Винарска изба "Варна" експериментира с нови сортове и лексика, и привлича туристи още преди да е достроена.
Людмил Фотев, най-авторитетният бирен журналист в България, предлага близък поглед към плодовите бири и към една от техните възможни употреби - прелъстяването