Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Шоколадът заслужава по-почтително отношение от това да се използва вместо кал в спа процедури. Той е достоен да му се издигат храмове.
Поляк, корсиканец, двама близнаци, еротични фрески и вина с чуждоезични имена – посещението в "Катаржина" се запомня като пътуване до друга държава. Или до една нова България. Така или иначе, голямата цел на избата е българският тероар
Какъв по-добър начин да попаднеш на най-вкусните места в Париж от това да разбереш къде един кулинарен критик би прекарал рождения си ден?
Идеалният пазар съществува само във въображението на гурманите. Все пак по света са пръснати достатъчно вдъхновяващи негови първообрази, които сега греят във всички цветове под септемврийското слънце.
Самолетът се готви за кацане. Въздухът е кристално ясен, няма нито едно облаче. Със съвършената си геометрия градините на замъците, пръснати из тази green and pleasant land, приличат на изящни брошки.
Описвайки страданията на пътуващите из Европа по времето на викторианска Англия, "Дейли телеграф" неотдавна цитира една историческа хроника: "Закуската като цяло е отричана: "хората... нямат никаква идея, че човек има нужда да изяде сутрин нещо повече от напръстник кафе или шоколад и залък хляб." Ехото на това пренебрежение, наблюдавано най-вече в европейските страни с южняшки начин на живот, се долавя и до днес.
Най-съхранената част от българското Черноморие - на север от Балчик, е за отшелници с вкус към добрата храна
Сланина с яйца или зърнена кашица, светът се върти във вековен спор какво е най-добре да закусва
"А сам Йоан [Кръстител] носеше дреха от камилска вълна и кожен пояс на кръста си; а храната му беше акриди и див мед", разказва Новият завет за един от най-известните (и продължителни) пикници в историята на човечеството. Днес тази сцена прави впечатление с драматичната красота на пустинята, в която се развива, и с неприлично семплото си меню.
Трима души с по три любими места за започване на деня в София
"Първият ми спомен за дядо ми е как кара мотопед из тези лозя. Спира, казва нещо на работниците, виждам го да посочва с ръка. След това пак се качва на мотора и отминава."
В полите на Сините скали винен туризъм блика отвсякъде. Спуска се като лавина от планините, изпълзява като придошли води от подземията и настъпва под формата на автобуси и автомобили с любители дегустатори, шата и велосипедни алеи сред лозята. Остава винарите на Сливен да поработят заедно като тези в Напа или Тоскана.
Защо Ним? Защото през юли Провансът се нагорещява и палмовите дървета започват да шумолят сухо на вятъра, а из въздуха се носи интензивен мирис на лавандулово масло. Дните стават дълги и горещи, а къпането в ледена вода и пиенето на изстудени свежи вина - спасително. Със следобеда идва и облекчението - горещината е отнесена от хладния средиземноморски мистрал, който винаги води със себе си красиво небе.
Защо Трявна? Защото гмурването в прохладата на тесните калдъръмени улички с чист въздух и много зеленина оставя спомена за шумните и прашни градове надалеч. Към това се добавя усещанета за екскурзия в чужбина и асоциацията с швейцарските селца, промъкваща се вероятно заради безбройните цъфнали навсякъде мушката. През 1192 г. близо до града братята Асен и Петър разгромяват армията на византийския император Исак II Ангел и за да се отбележи събитието, на бърза ръка е вдигната църквата "Свети Архангел Михаил", с която започват занаятчийските дюкяни. Те се редуват със стари кафенета, в които се пие турско кафе на пясък и се играе табла.
1. Бърза закуска с лъв. Според историците буквално на всеки ъгъл в античен Рим има щандове за храна и вино - свидетелство, че римляните са доста привързани към бързата закуска.
На 12 юни 2009 сл. Хр. в центъра на София готвачът Ивайло Рангелов направи експеримент: върна времето назад. Пренесе кухнята си, заедно с всички наблюдаващи и работещи в нея, в деня 12 юни 95 сл. Хр. Задачата му беше да приготви пет ястия, спазвайки точно рецептите, както те са описани в De re coquinaria, най-известната готварска книга от онази епоха.
Деси Байчева, или заразеният с вируса "вино" технолог на избата
Юли в София, жега, прахоляк. Ресторант-градините са не просто приятното място, където да изпием питие и да вечеряме, а убежище. Те са състояние на духа. Като се замисли човек, те са среща на две грандиозни постижения на цивилизацията, които в дъното си опират до едно и също: усилията да се внесе ред и красота в хаоса на природата, независимо дали с аранжиране на храсти или сирена.
Out! Out! Out! Забравете за вината на Шатоньоф дю пап, те винаги са били, са, и ще бъдат извън мода сред истинските познавачи, казва в книгата си "Официален пътеводител из винената снобария" Леонард Бърнщайн. В края на 1970-те, когато той я пише, нещата изглеждат точно така.