Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.
Горещото alter ego на виното. Кехлибарен и подсладен, или със сол и бито масло, чаят е преди всичко социална изява - в страните, където тази роля не е поета от ферментиралия гроздов сок.
Дегустациите винаги са особено приятен повод да се съберете около масата. Има обаче няколко неща, които чисто практически пречат на виното да се покаже в най-добрата си светлина и макар никой никога да не ги е окачествил като "грешки", е добре да се знаят и да се избягват доколкото е възможно. Най-малкото - спестяват неудобства в доста ситуации.
Подзаглавие: Свалете гетите си и се насладете на вечерна чашка ruby или towny до камината. И се молете американците да не се усетят какво пропускат.
Най-новата порода френски кулинари изглежда са дизайнерите на храна.
Предприятието "Мотра" в покрайнините на Рига извлича ценните яйца без да убива рибите, като така запазва намалялата популация на есетрата.
Като дете мразех юфка. Тъй като баба ми не зачиташе думата "мразя" по отношение на храната, се налагаше да съм изобретателна.
Малката десетгодишна изба, която тихомълком процъфтя през последните десет години край шосето Бургас-Слънчев Бряг, представи за първи път снощи вината си в столицата.
26-ти януари е първият ден от китайската Нова година на Бика. Наричат го още Празник на пролетта, отбелязват го с пищни гирлянди, страховити драконови маски, много червени украшения, специални храни.
Само допреди 4-5 години кулинарен форум, какъвто е протичащият в момента престижен Madrid Fusion, беше блян за нашите ресторантьорски среди. Но ситуацията вече е променена. Миналата година на въпросния форум в испанската столица присъстваха над десет от водещите наши шеф готвачи. И ето че от 13 до 15 януари българската секция на европейската кулинарна асоциация "Евроток" организира в НДК, при това много успешно, едно елитно представяне на последните тенденции в кулинарията, наречено "Концепции 2009".
Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.
Неприятната зимна мъгла често се простира до пределите на София. Един от лесните начини да й се изплъзнете, е да поемете към Пловдив за обяд. Там имате избор между български ресторант в суфитско теке, италианска остерия в синагога, гурме клуб в обувна фабрика и културен център в сладкарница.
Защо Пещера? Защото през декември, в слънчево време, през прозрачния, искрящ от светлина въздух почти от всяка точка на града се виждат снежните склонове на Западните Родопи и чувството е все едно ходиш по облаците.
Защо Прага? Защото е великолепна, празнична, и позабравена от българите, мнозина от които преди двайсетина години просто се качваха на влака на гарата в София и слизаха ден и половина по-късно в Прага, за да се избавят за няколко дни от сивотата на соца.
Какво да правите с черупките, костите и корубите на деликатеса пред вас? Ако не знаете - просто проявете здрав разум.
"Организирайте първата си дегустация. Охладете, подредете, отворете и пробвайте четири, предложени от нас вина. Запишете какво усещате, за да сравните с бележките на професионалните дегустатори".
Welcome to The Fith Food Avenue, пише на голяма табела в един от централните търговски центрове на Банкок. Градът, който от 10 години насам е сред моите топ три кулинарнит места в света, се е завъртял в нова посока: комбо, джъмбо и етно.
Първият мит, който се пропуква още сутринта, е, че американците ядат по много и лоша храна. В бучащото нюйоркско море от звуци, светлини и миризми бързо изплува култът към здравословното хранене.