С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

  • Португалия

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 15:23

    Share Tweet Pin it Share
  • Европейските фондове като стимул за развитие

    Екатерина Стоилова
    01 Април 2007, 15:19

    Share Tweet Pin it Share
  • Към устойчив европейски лозаро-винарски сектор

    Ивана Мурджева
    01 Април 2007, 15:14

    Европейският парламент се обяви срещу предложените от еврокомисията мерки за борбата срещу свръхпроизводството на вино в ЕС. На редовната си сесия в средата на месец февруари Европейският парламент призова за внимателно провеждане на реформата на лозаро-винарския сектор в ЕС. В доклад, приет с 484 гласа "за", 129 "против" и 24 "въздържали се" депутатите заявиха, че държавите-членки трябва да имат право да ограничават изкореняването на лозята. Докладът по инициатива на Катерина Бацели от Гърция критикува Европейската комисия, че с предложеното преструктуриране на европейския лозарски сектор "ще доведе до съсредоточаване на производството в няколко крупни лозаро-винарски стопанства и до уеднаквяване на произвежданите вина, което би застрашило многообразието на европейските вина, както и икономическото, социално и културно богатство на редица европейски региони". След като анализирахме проблема за нашите читатели в брой 91 на сп. "Бакхус", помолихме за мнение юристконсулта на Лозаровинарската камара, г-жа Ивана Мурджева. Ето нейният коментар.

    Share Tweet Pin it Share
  • Елзас, Шампан, Лоара

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 15:03

    Share Tweet Pin it Share
  • Германия

    Веселина Маринова
    01 Април 2007, 14:24

    Share Tweet Pin it Share
  • Solitaire - новото лице на Кортен

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 14:16

    Share Tweet Pin it Share
  • Росен Миланов: "Виното като приключение, вкусовете като музика"

    Веселина Маринова
    01 Април 2007, 14:11

    Професионалният път на Росен Миланов е повече от впечатляващ. Днес той е художествен директор на Филаделфийската филхармония, музикален директор на Хадънфийлдския симфоничен оркестър в Ню Джърси и на Нов български симфоничен оркестър и главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Животът му минава в пътуване по цял свят, в репетиции къде ли не и в работа с толкова много различни хора. Че е талантлив, е дори излишно да се казва. Без талант не се постигат подобни световни успехи. Ако сте се наслаждавали на концерт под диригентството на маестро Миланов, сте почувствали неговата аура. Тя се усеща и в най-нормален разговор с него - иначе е земен, ведър, с много бърз ум и заедно с това има необикновеното излъчване на озарен и щастлив човек. И е с нестихващо любопитство към света. През 2005 маестро Миланов рекламираше Златния цикъл на симфониците чрез едно артистично и изобретателно сравнение на музиката с кулинарното изкуство. А тъй като има и специално отношение към виното, го помолихме за един разговор встрани от музиката. Но музиката съвсем не остана извън разговора.

    Share Tweet Pin it Share
  • Австралия

    Вера Петрова
    01 Април 2007, 14:01

    Share Tweet Pin it Share
  • Бордо

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 10:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Испания

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 10:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Бургундия

    Любомир Бояджиев
    01 Април 2007, 10:43

    Share Tweet Pin it Share
  • Италия

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 10:36

    Share Tweet Pin it Share
  • Тоскана

    Юлия Костадинова
    01 Април 2007, 10:32

    Share Tweet Pin it Share
  • Алесандро Рошоли: "Тайната е във всеотдайността"

    Веселина Маринова
    01 Март 2007, 18:13

    В центъра на Рим, около площад Campo dei Fiori кварталният дух е непокътнат. Хората се познават, пият кафе навън по любимите си кафенета и две-три поколения от едно семейство купуват хляб от една и съща фурна... Roscioli - от името на една от най-старите фурни в Италия не само ти замирисва на току-що изпечен хляб. Roscioli е и синоним на най-доброто от великата традиция и култура на хранене в една от люлките на средиземноморската цивилизация. Защото Алесандро Рошоли, освен наследник заедно с брат си и сестра си на старата фурна Roscioli, е и собственик на един от онези магазини за най-качествени сирена, прошуто и вина, в които храната и виното са като редки бижута. И ресторант, пак там, в магазина, който е отправна точка в кулинарията не само на Вечния град, ами на цяла Италия - интересно и нестандартно място, където може да се опитат невероятни ястия и вина. Срещнахме се с г-н Рошоли в La Capannina, където той гостуваше на главния мениджър, г-жа Жана Банкова и консултираше екипа на ресторантите относно печенето на хляб. Показаха ми току-що изпечен pane caserecho (домашен хляб): голям, кръгъл, с примамливо напукана кора - такъв хляб е добре да се държи далеч от очите на диетиците.

    Share Tweet Pin it Share
  • Валентина Монтанари: "Успехът се дължи на страст и маркетинг"

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 17:54

    Валентина Монтанари работи за Анджело Гая от юли 2002 като експортен мениджър в една от двете му тоскански изби - Ca' Marcanda. Тя бе тук в края на миналата година, за да представи официално компанията Gaja на българския пазар. Зададохме й няколко въпроса за това как се случва така, че една измежду хиляди изби се прочува като най-добра в Италия; как се чувства една тосканка на работа в пиемонтийска компания, както и за значението на легендарното вече име Гая за италианската винена индустрия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тиери Хаберер: "Обърнете колкото се може повече внимание на лозето!"

    Галина Нифору
    01 Март 2007, 12:02

    Срещата ни с Тиери Хаберер трябваше да се състои в "Домейн Катерина", новия проект на "Белведере България", до границата ни с Гърция. Както ми обясниха от "шатото" (така го наричат всички, работещи там), последните лозички на 600-декаровия лозов масив свършват в южната ни съседка, а от беседката в лозята се вижда идеално какво се случва на КПП Капитан Петко Войвода. Наближавайки шатото, мъглата, която се стелеше наоколо, започна да се вдига и пред нас се откри невероятна гледка на млади лозя, идеално поддържани, в пълна хармония със заобикалящите ги наоколо хълмове и гори. Намирахме се в България, по радиото на гръцките съседи звучаха типичните за тях ритми, имах среща с френски енолог. Еуфорията по приемането на България в Европейския съюз не беше отминала и усещането да си част от тази Европа беше много силно този ден. Предварителната ми информация за Тиери беше, че е млад френски flying winemaker (летящ енолог - бел. ред.), работил със световната легенда във винарския бизнес Мишел Ролан и човек, който разделя времето си между северното и южното полукълбо. Интересно ми беше да разбера защо е предпочел новия свят пред родната си Франция, а също и как се е озовал в България, с какво го е спечелило новото начинание на Белведере България. На влизане в шатото ни посрещна симпатичен мъж на около 30 години, с ясни сини очи. Усмивката, неслизаща от лицето му, обещаваше приятен събеседник, а увереността в погледа приех като знак за човек, който знае стойността на направеното от него. Разговорът ни започва на чаша малбек, винифициран от Тиери, току-що преминал малолактична ферментация, обещаващ невероятни вкусови преживявания, когато бъде готов за консумация.

    Share Tweet Pin it Share
  • Тайнството дъб

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 12:00

    Share Tweet Pin it Share
  • От амфората до барика

    Любомир Бояджиев
    01 Март 2007, 11:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Бъчвата ли?... Не е толкова просто!

    Христо Боевски
    01 Март 2007, 11:54

    "В началото бе гроздето... Вино да не вкуси този, който дори само би си помислил да оспори тази библейска истина... А когато говорим за бъчва и вино: в началото бе дъбът... И който твърди нещо друго - просто не е в час." От автора

    Share Tweet Pin it Share
  • Майкъл Бор: "Ако имах своя дестилерия щях да използвам американски дъб "

    Юлия Костадинова
    01 Март 2007, 11:43

    Майкъл Бор работи за едно от най-обичаните и популярни марки ирландски уискита в света - Jameson. Попитахме го какво е мнението на един ирландец за дъбовата дървесина в производството на уиски и за неговите евентуални заместители. Ето неговите отговори:

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »