С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

 • 10 особености на вечерята в древен Рим

  текст Невена Панайотова
  снимки: Албена Шкодрова 25 Август 2009, 18:15

  1. Бърза закуска с лъв. Според историците буквално на всеки ъгъл в античен Рим има щандове за храна и вино - свидетелство, че римляните са доста привързани към бързата закуска.

  Share Tweet Pin it Share
 • Час по Апиций

  фотография Елена Спасова
  снимки: Елена Спасова 25 Август 2009, 18:01

  На 12 юни 2009 сл. Хр. в центъра на София готвачът Ивайло Рангелов направи експеримент: върна времето назад. Пренесе кухнята си, заедно с всички наблюдаващи и работещи в нея, в деня 12 юни 95 сл. Хр. Задачата му беше да приготви пет ястия, спазвайки точно рецептите, както те са описани в De re coquinaria, най-известната готварска книга от онази епоха.

  Share Tweet Pin it Share
 • Al Fresco в София

  "Бакхус"
  снимки: Студио ДАРСС 20 Юли 2009, 16:12

  Юли в София, жега, прахоляк. Ресторант-градините са не просто приятното място, където да изпием питие и да вечеряме, а убежище. Те са състояние на духа. Като се замисли човек, те са среща на две грандиозни постижения на цивилизацията, които в дъното си опират до едно и също: усилията да се внесе ред и красота в хаоса на природата, независимо дали с аранжиране на храсти или сирена.

  Share Tweet Pin it Share
 • Sladoledus Maximus

  текст и фотография Албена Шкодрова
  снимки: Албена Шкодрова 30 Юни 2009, 19:39

  Всички ядат сладолед в Рим. Юлските 38°С на сянка са само една от причините за това

  Share Tweet Pin it Share
 • Тайният обяд

  фотография Студио ДАРСС
  снимки: Студио ДАРСС 30 Юни 2009, 19:11

  Автентичните български храни – ценни, но забранени, бяха показани на de jure незаконно събиране в София. Вижте ги на снимките. И ги разгледайте добре, защото може още дълго да ги гледате само на картинка

  Share Tweet Pin it Share
 • Вечеря на Виенското колело

  текст и фотография Албена Шкодрова
  снимки: Албена Шкодрова 15 Юни 2009, 23:19

  Пратерът е основан не като лунапарк, а като място за веселие. А във Виена – и преди, и сега, това означава продължително ядене и пиене, съпроводено от оживени разговори. Атракциите... те трябва да са смайващи. Иначе едва ли ще отвлекат чието и да е внимание от приятния обяд.

  Share Tweet Pin it Share
 • Плодовите бири на българския пазар

  Людмил Фотев
  15 Юни 2009, 23:10

  Share Tweet Pin it Share
 • Това е друга бира

  Людмил Фотев
  15 Юни 2009, 23:06

  Людмил Фотев, най-авторитетният бирен журналист в България, предлага близък поглед към плодовите бири и към една от техните възможни употреби - прелъстяването

  Share Tweet Pin it Share
 • коВАРНА ГУРМЕ клопка

  текст Спас Спасов, илюстрация Чавдар Гюзелев
  снимки: Чавдар Гюзелев 05 Юни 2009, 01:18

  Славата разваля само онези, които не я заслужават. Варна, която взе настойчиво да оглавява класациите за най-добър за живеене град в България, явно не е в тази група. От месец на месец тя се усъвършенства, и ресторантите й започнаха сериозно да застрашават с класата, многообразието и броя си първенството, което досега държеше София.

  Share Tweet Pin it Share
 • СОЛун И ПИПЕР

  Албена Шкодрова
  снимки: Чавдар Гюзелев и Емил Кожухаров 16 Май 2009, 15:49

  Сутрин в почивните дни на крайбрежната улица на Солун се разиграват еднообразни сценки: търсещи чужда среда българи се натъкват на тълпа други българи със същите намерения, прехвърчат леки искри на досада. От късна есен до ранно лято тук българската реч се чува едва ли не по-често от гръцката. Дежурна дестинация за уикенди и малки ваканции, градът привлича с морето, с по-мекия си климат, с приятната си градска оживеност, с умерените си цени и с различната си храна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Варен геврек или бейгъл? Зависи кой пита

  текст Йоанна Новакова, фотография Драгомир Ушев
  снимки: "Бакхус" 16 Май 2009, 15:44

  Никой не е по-голям от хляба, дори от малките хлебчета. Особено когато те са обиколили света и, надживели създателите си и променени до неузнаваемост, са се върнали там, откъдето са тръгнали

  Share Tweet Pin it Share
 • Пикник край манастира

  текст Марина Караконова, консултант Юлия Минева Милчева, фотография Драгомир Ушев
  снимки: Драгомир Ушев 28 Април 2009, 10:59

  С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.

  Share Tweet Pin it Share
 • Само при поискване

  Текст Веселина Маринова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
  снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:33

  Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"

  Share Tweet Pin it Share
 • Да, искаме хляб!

  текст Марина Караконова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
  снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:29

  Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Пътят на скаридата

  Албена Шкодрова
  10 Март 2009, 14:08

  Светлорозово до бяло месо и деликатен, изплъзващ се вкус - размразени в чинията, морските продукти излъчват почти стерилност. Нищо във вида им не издава натоварените с цветовете на Гоген сцени, в които те са изваждани от морето и продавани по пазарите на Югоизточна Азия

  Share Tweet Pin it Share
 • Истанбул от птичи поглед

  Албена Шкодрова
  05 Март 2009, 16:42

  Пет ресторанта, с които да преоткриете най-близкия до София мегаполис.

  Share Tweet Pin it Share
 • Willkommen в голямото кабаре на Берлин

  Веселина Маринова
  09 Февруари 2009, 13:42

  Ако е в града през февруари, човек има сериозен шанс да обядва до Джак Никълсън или Пенелопе Крус. Стига да успее да си пробие път до маса в някой от любимите на кинаджиите от Берлинале ресторанти.

  Share Tweet Pin it Share
 • Паста до припадък

  Ваня Райнова
  снимки: Драгомир Ушев 09 Февруари 2009, 12:20

  Като дете мразех юфка. Тъй като баба ми не зачиташе думата "мразя" по отношение на храната, се налагаше да съм изобретателна.

  Share Tweet Pin it Share
 • Концепции 2009 показа последните тенденции в европейската кулинарията

  Веселина Маринова
  снимки: Цветелина Ангелова 22 Януари 2009, 17:04

  Само допреди 4-5 години кулинарен форум, какъвто е протичащият в момента престижен Madrid Fusion, беше блян за нашите ресторантьорски среди. Но ситуацията вече е променена. Миналата година на въпросния форум в испанската столица присъстваха над десет от водещите наши шеф готвачи. И ето че от 13 до 15 януари българската секция на европейската кулинарна асоциация "Евроток" организира в НДК, при това много успешно, едно елитно представяне на последните тенденции в кулинарията, наречено "Концепции 2009".

  Share Tweet Pin it Share
 • Съчетаване: Зимни салати с вино

  Снежана Живкова
  снимки: - 12 Януари 2009, 14:03

  Колкото и да ни плашат с глобалното затопляне на планетата, поне в България зимата все още си е зима, а лятото - лято. Традиционното мото, под което преминава леденият януари тук, е "Колкото по-свинско е навън, толкова по-свинско трябва да е в чинията" - правило, което имаме възможност да приложим многократно във връзка с десетината имени дни през месеца. Свинското може и да е добра защита срещу тънкия режещ вятър или скърцащият под петите лед, но януарското меню има сериозен недостатък и той е липсата на пресни зеленчуци, които да го освежават. Ето три универсални рецепти, с които донякъде да компенсирате тази тъмна страна на зимата. Те могат да се поднесат като салата с традиционния аперитив, да разнообразят менюто като предястие, а са подходящи и като гарнитура на ястие с месо. Вината, които предлагам към тях, имат същата универсалност.

  Share Tweet Pin it Share

Реклама »