Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Винарска изба Тиквеш, Македония, представи най-новата си линия вина - Alexandria Cuvee. Представянето на вината в Кемпински Хотел Зографски направи Таньо Шишков,сомелиер и председател на Българско гурме общество. На събитието бяха дегустирани Alexandria White Cuvee (шардоне и ризлинг) 2007,
След пет години и половина блестяща кариера като метр д'отел в бутиковия "Мусала палас" във Варна Любомир Стоянов реши да направи малка промяна в курса.
От сдледващия месец, май, списание "Бакхус" ще може да се купи всеки ден от щандовете и магазините за периодичен печат. Списанието ще излиза както досега всеки първи петък на месеца, и ще се продава с актуален брой на вестник "Дневник" на цена 2.80 лв.
С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.
На 4 юни в хиляди американски къщи ще тече парти с френско вино и сирена, благодарение на френското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Мощният пи ар е в името на двата емблематични френски продукта.
Бъчвите с "изкуствен интелект", които рационализатори разработват от известно време, са постигнали нова степен на съвършенство – могат да съобщят на винопроизводителите кога виното е завършило стареенето си.
Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"
Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.
Шато Лафит Ротшилд, една от историческите Premier Cru на Бордо, обяви плановете си да отглежда лозя в Китай.
Противоречивите намерения на Европейския съюз да разреши производство на розе чрез смесване на бяло и червено вино започнаха да прерастват в истински скандал в края на миналия месец.
Франция твърдо отстъпва световното си лидерство в количеството изнесено вино според обявените неотдавна данни на Международната организация за лозарство и винарство.
Лондонският International Wine and Spirit Competition, един от най-големите винени конкурси в света, тази година за пръв път в 40-годишната си история покани българин за асоцииран съдия. Това беше Вили Гълъбова, търговски директор на Винимпекс, която от няколко години учи за Master of Wine в лондонския Институт за вино.
Известно като "Шампанското на Царете", с над 230 годишна история, произвеждано във френската провинция Шампан, Louis Roederer е първата марка от висок клас в света на шампанското.
Винари обявиха, че страната отново влиза в тъмното Средновековие
Избата ще участва с 10 млади вина в международното изложение, което започва в Пловдив утре.
"Дамяница" ще награди с елитното "Комета No Man’s Land 2006" и оригинална статуетка най-добрия балкански филм на тазгодишния София Филм Фест
Отличена за изба на 2008 г. от списание "Бакхус", "Тера Тангра" представи през март новата си реколта бели вина.
Светлорозово до бяло месо и деликатен, изплъзващ се вкус - размразени в чинията, морските продукти излъчват почти стерилност. Нищо във вида им не издава натоварените с цветовете на Гоген сцени, в които те са изваждани от морето и продавани по пазарите на Югоизточна Азия
От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.
Горещото alter ego на виното. Кехлибарен и подсладен, или със сол и бито масло, чаят е преди всичко социална изява - в страните, където тази роля не е поета от ферментиралия гроздов сок.