С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • "Тиквеш" представи новите си вина

    Бакхус
    снимки: Тиквеш 30 Април 2009, 15:44

    Винарска изба Тиквеш, Македония, представи най-новата си линия вина - Alexandria Cuvee. Представянето на вината в Кемпински Хотел Зографски направи Таньо Шишков,сомелиер и председател на Българско гурме общество. На събитието бяха дегустирани Alexandria White Cuvee (шардоне и ризлинг) 2007,

    Share Tweet Pin it Share
  • Любомир Стоянов започва нов кулинарен проект

    "Бакхус"
    30 Април 2009, 07:00

    След пет години и половина блестяща кариера като метр д'отел в бутиковия "Мусала палас" във Варна Любомир Стоянов реши да направи малка промяна в курса.

    Share Tweet Pin it Share
  • От 1 май "Бакхус" ще може да се купува през целия месец

    "Бакхус"
    29 Април 2009, 13:41

    От сдледващия месец, май, списание "Бакхус" ще може да се купи всеки ден от щандовете и магазините за периодичен печат. Списанието ще излиза както досега всеки първи петък на месеца, и ще се продава с актуален брой на вестник "Дневник" на цена 2.80 лв.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пикник край манастира

    текст Марина Караконова, консултант Юлия Минева Милчева, фотография Драгомир Ушев
    снимки: Драгомир Ушев 28 Април 2009, 10:59

    С май идва Гергьовден, а с него - агнешко на зелена поляна, най-добре в близост до някоя спокойна, скрита сред разлистили се дървета монашеска обител. Чуруликане на птици, звук на камбана или клепало, гласовете на смирен хор и ромон на бистра вода, а след това апетитната миризма на добре опечено месо и свежа салата – идилия, която често опитваме да превърнем в реалност, и често зрелищно се проваляме.

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино, сирене и Карла Бруни

    Марина Караконова
    снимки: "Бакхус" 28 Април 2009, 10:44

    На 4 юни в хиляди американски къщи ще тече парти с френско вино и сирена, благодарение на френското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Мощният пи ар е в името на двата емблематични френски продукта.

    Share Tweet Pin it Share
  • "Интелигентните" барици ще казват кога да се бутилира виното

    "Бакхус"
    20 Април 2009, 18:17

    Бъчвите с "изкуствен интелект", които рационализатори разработват от известно време, са постигнали нова степен на съвършенство – могат да съобщят на винопроизводителите кога виното е завършило стареенето си.

    Share Tweet Pin it Share
  • Само при поискване

    Текст Веселина Маринова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
    снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:33

    Ако през този месец още не са ви вбесили с въпроса "а хляб искате ли, колко филийки", то или още не сте ходили на ресторант, или имате много здрави нерви. Или ходите във верния ресторант. Абсолютно неясно е, защо толкова много български ресторантьори отказват да проумеят колко абсурдна е тази практика, каквато, можем от опит да твърдим, няма никъде по света. (Ако в Северна Корея ядяха хляб, може би щяха да я прилагат там.) Феноменът "колко филийки хляб ще желаете", жалък остатък от балкантуристката традиция, се оказа по-труден за преборване от секретните досиета. Все пак напоследък се появиха ресторанти, които се придържат към по-цивилизовани практики, а някои от тях дори си пекат хляба сами. Ето някои от най-добрите примери, които със своето пионерство заслужават нашето облекчено: "Благодаря!"

    Share Tweet Pin it Share
  • Да, искаме хляб!

    текст Марина Караконова, фотография Драгомир Матеев за Студио ДАРСС
    снимки: "Бакхус" 18 Април 2009, 19:29

    Фурната - покрито съоръжение за печене на хляб, е изобретена на територията на днешна България, казват международните енциклопедии. Две хилядолетия и половина по-късно столицата ни е с най-лошия стандарт за хляб на Балканите. В повечето ресторанти продължават да сервират "филийки" само при поискване, а класическите квартални фурни с характер, с каквито се изхранва цяла Европа, са сведени в центъра на почти двумилионния град до... четири. Една от тях е холандска и една - алтернативна.

    Share Tweet Pin it Share
  • Chateau Lafite – Made in China

    "Бакхус"
    17 Април 2009, 18:04

    Шато Лафит Ротшилд, една от историческите Premier Cru на Бордо, обяви плановете си да отглежда лозя в Китай.

    Share Tweet Pin it Share
  • Спорът за розето в ЕС взе да се превръща в скандал

    "Бакхус"
    16 Април 2009, 18:00

    Противоречивите намерения на Европейския съюз да разреши производство на розе чрез смесване на бяло и червено вино започнаха да прерастват в истински скандал в края на миналия месец.

    Share Tweet Pin it Share
  • И Испания изпревари Франция в износа на вино

    "Бакхус"
    15 Април 2009, 17:56

    Франция твърдо отстъпва световното си лидерство в количеството изнесено вино според обявените неотдавна данни на Международната организация за лозарство и винарство.

    Share Tweet Pin it Share
  • IWSC за пръв път покани български съдия

    "Бакхус"
    14 Април 2009, 17:51

    Лондонският International Wine and Spirit Competition, един от най-големите винени конкурси в света, тази година за пръв път в 40-годишната си история покани българин за асоцииран съдия. Това беше Вили Гълъбова, търговски директор на Винимпекс, която от няколко години учи за Master of Wine в лондонския Институт за вино.

    Share Tweet Pin it Share
  • Шампанското Louis Roederer вече се продава в България

    "Бакхус"
    03 Април 2009, 17:06

    Известно като "Шампанското на Царете", с над 230 годишна история, произвеждано във френската провинция Шампан, Louis Roederer е първата марка от висок клас в света на шампанското.

    Share Tweet Pin it Share
  • Във Франция влиза в сила забрана за пиене на алкохол на открито

    Бакхус
    снимки: "Бакхус" 01 Април 2009, 17:37

    Винари обявиха, че страната отново влиза в тъмното Средновековие

    Share Tweet Pin it Share
  • "Винпром Русе" представя 15 проби вина на Винария 2009

    "Бакхус"
    снимки: - 17 Март 2009, 16:28

    Избата ще участва с 10 млади вина в международното изложение, което започва в Пловдив утре.

    Share Tweet Pin it Share
  • No Man’s Land с премиера на топ вино

    "Бакхус"
    снимки: "Дамяница" 13 Март 2009, 17:33

    "Дамяница" ще награди с елитното "Комета No Man’s Land 2006" и оригинална статуетка най-добрия балкански филм на тазгодишния София Филм Фест

    Share Tweet Pin it Share
  • "Тера Тангра" представи бели вина рек. 2008

    "Бакхус"
    снимки: Terra Tangra 12 Март 2009, 11:56

    Отличена за изба на 2008 г. от списание "Бакхус", "Тера Тангра" представи през март новата си реколта бели вина.

    Share Tweet Pin it Share
  • Пътят на скаридата

    Албена Шкодрова
    10 Март 2009, 14:08

    Светлорозово до бяло месо и деликатен, изплъзващ се вкус - размразени в чинията, морските продукти излъчват почти стерилност. Нищо във вида им не издава натоварените с цветовете на Гоген сцени, в които те са изваждани от морето и продавани по пазарите на Югоизточна Азия

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното в България - моментална снимка

    Веселина Маринова и Марина Караконова
    снимки: - 10 Март 2009, 13:40

    От модата каква бутилка да сложиш на масата до новите идеи в избите и произведеното от последната реколта, Винария всеки март се опитва да улови пулса на българския винен пазар. Тази година ключовите думи ще са тероар и по-адекватни цени. Според търговци и производители постигането на адекватност в тези две области е ключ към успеха на българското вино на международния пазар. И на нашия.

    Share Tweet Pin it Share
  • Чай в София

    Марина Караконова и Невена Панайотова
    снимки: Драгомир Матеев 05 Март 2009, 15:34

    Горещото alter ego на виното. Кехлибарен и подсладен, или със сол и бито масло, чаят е преди всичко социална изява - в страните, където тази роля не е поета от ферментиралия гроздов сок.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »