С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

  • Модерните храмовете на виното

    Веселина Маринова
    снимки: БАкхус 19 Март 2008, 16:24

    Винарските избите разказват цели истории. Най-успешните от тях са проектирани от хора влюбени във виното и неговия свят. Техните сгради ясно показват връзката си с виното, както и с природата наоколо, с духа на конкретното място, с тероара. Пиенето на голямо вино е изживяване свързано с интригуващи истории или географски подробности. Голямата архитектура на виното превежда това на визуален език.

    Share Tweet Pin it Share
  • Изобразяване на виното

    Ясен Захариев
    снимки: Пулсен 18 Март 2008, 18:02

    Преди време на страниците на "Бакхус" стана дума за трудната връзка между езика и виното, като в ролята на посредник разгледахме метафорите. Оказа се, че благодарение на тях усещанията ни могат да бъдат описани и споделени в един поетичен и културен разговор за виното изобщо. Това, което правят метафорите в езика, се изпълнява от образите в живописта и фотографията. Така в света на изобразителното изкуство виното се оказва също толкова интересна тема, както в литературата и философията. Нагласата, която лежи в основата както на говоренето, така и на изобразяването на виното е, че човекът се среща с него не само на полето на обонянието и вкуса си. В тази среща (уникална за всеки един от нас) значение имат всичките ни сетива и цялостното преживяване за света, в което основна роля играят както езикът на който говорим, така и времето, в което живеем.

    Share Tweet Pin it Share
  • Първи международен форум на създателите на вино

    Бакхус
    18 Март 2008, 18:01

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствието от цената

    Веселина Маринова
    18 Март 2008, 17:44

    Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си?

    Share Tweet Pin it Share
  • Madrid Fusión и геномът на съвременната западна кухня

    Веселина Маринова
    снимки: BAkhus 18 Март 2008, 17:14

    Share Tweet Pin it Share
  • Ресторантите на Бакхус

    Бакхус
    09 Март 2008, 18:21

    Share Tweet Pin it Share
  • Колко е важно да не се адаптираш

    Джансиз Робинсън, MW
    09 Февруари 2008, 18:26

    За нас, дегустаторите на вино, това че се адаптираме към местните условия в някои отношения е добре. Когато дегустираш в Бургундия трябва да свикнеш с мрака на типичната изба в Кот д’Ор. В Бордо е важно да можеш да разкриваш изисканите тайни около всяко шато. В Австралия е от съществено значение да можеш да дегустираш при сравнително високи температури, а в Калифорния понякога се налага да се абстрахираш от миризмата на секвоя. (Не съм сигурна, че е точно секвоя, но на западното крайбрежие за строежа на къщи и винарни се използва един определен вид дърво, чиято миризма е толкова непозната за мен, че единствено мога да я сравня с миризмата на нещо гранясало).

    Share Tweet Pin it Share
  • Одил Мизери за тънкостите на тероара и традицията Chapoutier

    Юлия Костадинова
    12 Декември 2007, 10:07

    На тази разходка ме поведе Одил Мизери, която работи за компанията M. Chapoutier. Позицията й е регионален експортен мениджър за континентална Европа (това ще рече цяла Европа без Обединеното кралство и Скандинавските страни) и се занимава с това вече две години и половина, макар че самата тя предпочита да не използва думата "компания" и много по-често говори за фирмата си като за "къща" (подобно големите винарски къщи в Шампан и Коняк). Преди това тя сподели, че се е занимавала с продажба на бургундски вина: в този бранш е повече от 15 години.

    Share Tweet Pin it Share
  • Хуан Рока - вълшебникът от Жирона

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:52

    Share Tweet Pin it Share
  • Харваловци и философията на еленския бут

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 16:46

    Share Tweet Pin it Share
  • Винените преси или за деликатното мачкане

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Декември 2007, 16:43

    Share Tweet Pin it Share
  • На суши в София

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 16:17

    Деница и Джун Йошида са млади шеф готвачи, завършили кулинарната академия Cordon Bleu в Орландо (Флорида). Заминават от България като студенти по история на изкуствата на летни бригади в САЩ, но остават да работят в различни ресторанти и така решават да променят посоката на професионалното си развитие и да се отдадат на кулинарията. След завръщането си в България, Деница стартира в "Капитан Кук" като суши шеф, на базата на, както тя се изразява, "не чак толкова голям опит, натрупан в Америка в един суши бар". Джун пък започва в Bar&dinner Brasserie, където работи и до днес, и печели признанието на публиката и "Бакхус" с наградата за "Най-добър bar&dinner" в конкурса "Ресторант на годината 2006". Свързан е със суши от дете, тъй като е син на баща японец и майка българка.

    Share Tweet Pin it Share
  • Иван Пастухов - съзнателен авантюрист или просто свободен човек

    Интервю на Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 16:12

    За Иван Пастухов може да се говори извънредно много. Срещата с него винаги преминава крайно интересно и приятно, защото той може с часове да ви разказва хиляди истории за своя живот, за търсенето на истински неща, за бургундското вино, за Хималаите. Той е многопосочна личност: превел е няколко книги, между които "Авантюра на съзнанието" за Шри Оробиндо. Заминава се с фотография, снимал е в над 25 страни по целия свят, прекарал е 20 години от живота си като търговец на бургундски вина и обича да казва, че няма нищо по-хубаво от свободното време. В България е съдружник в компанията Vinexellence, вносител на едни от най-добрите френски вина на нашия пазар.Срещнахме се малко преди да замине за Северната част на Албания.

    Share Tweet Pin it Share
  • Богатствата на винарския Пфалц

    Елисавета Велянова
    01 Декември 2007, 16:07

    Share Tweet Pin it Share
  • Винените чаши

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 15:51

    Share Tweet Pin it Share
  • Какво казва видът на виното

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 15:49

    Share Tweet Pin it Share
  • Търси се най-добрият тирбушон

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Да запазим отвореното вино по-дълго

    Веселина Маринова
    01 Декември 2007, 15:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Полезните съдове

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 10:06

    Share Tweet Pin it Share
  • Незаменимите винени приспособления

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:53

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »