С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Незаменимите винени приспособления

    Любомир Бояджиев
    01 Декември 2007, 09:53

    Share Tweet Pin it Share
  • Памид - една забравена традиция

    Юлия Костадинова
    01 Декември 2007, 09:41

    Share Tweet Pin it Share
  • Аксесоарите - необходимост в ритуала на виното

    "Бакхус"
    01 Декември 2007, 09:37

    Share Tweet Pin it Share
  • Никола Гюзелев: "Не съм живял единствено за изкуството на този свят"

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2007, 18:36

    Рядко ще кажеш за някого: "артистизмът му извира от мозъка на костите". При Никола Гюзелев е точно така. И артистизмът, и талантът. Излъчването му на сцената и красивият му глас носят пълно удоволствие. Оказа се, че и в живота пеенето му е като дишането. Щом в разговор стане въпрос за конкретна песен или ария, запява ги на мига с лекота - и от говор минава в музика без никакъв праг. Интересен и приятен сътрапезник, той обича да разправя лакърдии и паметта му е пълна с весели истории за колеги и приятели, с вицове и със смешни имитации на внуците му, които явно обожава. По празници се събира с близките си в красивата му обживяна къща в Бояна, пълна с картини. Повечето от тях са негови творби. Всъщност големият ни оперен бас е завършил Художествената академия. "Винаги съм казвал, че хобито ми е пеене. Питали са ме "но нали ти е професия". Така е, но то ми е страстта. И може би много ми е помогнало това, че съм и художник, та не съм го възприемал прекалено насериозно - давало ми е лекота. Ако нямаш лекота и непринуденост в пеенето, не ставаш за оперен певец".

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner à Cheval Blanc! II част

    Яна Петкова
    01 Ноември 2007, 13:23

    Предлагаме ви втората част от разказа на Яна Петкова за визитата й в част от най-прославените винарски имения в Бордо. Винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия , Яна е и автор в сп. "Бакхус". В миналия брой тя ни разходи из легендарните Cheval Blanc и Château Ausone. Обект на описанията й тук са не по-малко забележителните Cos d’Estournel, Clos Manou и Château Ducru-Beaucaillou. Снимките и тук са на Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (). Интервю с него очаквайте в следващия брой 99 на "Бакхус".

    Share Tweet Pin it Share
  • Накъде върви евровиното?

    Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 11:24

    Share Tweet Pin it Share
  • Да твориш усещане

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Ноември 2007, 11:20

    Share Tweet Pin it Share
  • Смесването - изкуство с много (не)известни

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2007, 11:18

    Share Tweet Pin it Share
  • Уиски - blend or malt?

    Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 11:14

    Share Tweet Pin it Share
  • Смес с цвят на кехлибар

    Любомир Бояджиев
    01 Ноември 2007, 11:03

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-известните сортови купажи

    Веселина Маринова
    01 Ноември 2007, 10:55

    Share Tweet Pin it Share
  • Десет грешни мита за виното

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Ноември 2007, 10:47

    Share Tweet Pin it Share
  • Константин Стоев - за радостите и тревогите на виното и "Катаржина"

    Ефросия Благоева
    01 Ноември 2007, 10:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Задава ли се нова бяла мода?

    Джансиз Робинсън
    01 Октомври 2007, 13:57

    Share Tweet Pin it Share
  • Светлата страна на Ирландия

    Юлия Костадинова
    01 Октомври 2007, 13:42

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното - с по-малко мистика

    Огнян Цветанов, Юлия Костадинова
    01 Октомври 2007, 13:30

    Преди повече от осем години, когато излезе първият брой на списание "Бакхус", ние започнахме една рубрика, която нарекохме "Уроците на Бакхус". Както подсказва и заглавието, тогава това бяха напътствия към начинаещия любител, който днес вече се е превърнал (или поне се надяваме да е така), в сериозен ценител. Ще подновим тази рубрика, като, разбира се, ще я осъвременим, за да сме полезни и на онези от вас, които сега правят първите си стъпки в света на виното. В няколко последователни броя ще се опитаме да ви научим как се оценява то, как се различава доброто от посредственото или лошото вино, с кои термини да изразявате усещанията си, какви точно са процедурите на дегустацията, какви типове и стилове вина съществуват и как да ги съхранявате. Съветваме ви винаги внимателно да четете бележките в рубриката "Дегустации", ако имате желание и възможност да ги опитвате и да сравнявате своите усещания с тези на експертите дегустатори. Запомнете един урок, който ние считаме за най-важен: няма роден дегустатор, всичко е въпрос на опит. По-просто казано - колкото повече вина опитвате, толкова по-добър експерт може да станете. От сърце ви желаем вълнуващи винени емоции!

    Share Tweet Pin it Share
  • Breakfast at Tiffany’s? No, Déjeuner a Cheval Blanc!

    Яна Петкова
    01 Октомври 2007, 13:27

    На следващите страници ви предлагаме началото на една разходка на Яна Петкова из някои от най-великите винарски имения в Бордо. Яна е винен консултант и журналист, магистър от Австрийската академия на виното, клон на British Wine and Spirits Education Trust, създател на българската онлайн енциклопедия www.Vinoto.com и автор в сп. "Бакхус". Яна посети меката на френското вино през юни, по време на Винекспо 2007. Деловият повод за пътуването й беше да представи фирма "Винекселанс", създадена през 2005 г. от нея, Иван Пастухов и младия французин Венсан Алла като търговска и консултационна компания в областта на френските тероарни вина и имаща за цел да популяризира френската винена култура в България, както и да изгражда все по-взискателна представа за качествено вино сред нашите потребители. Автор на снимките в материала е именно съдружникът на Яна, Иван Пастухов, инженер по образование, който от 1984 г. живее в Париж и търгува с известни и големи френски вина, като се занимава професионално и с фотография (www.pastoukhov.com). Интервю с него очаквайте в 99 бр. на списанието ни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Близката Гърция

    Любомир Бояджиев
    01 Октомври 2007, 13:09

    Share Tweet Pin it Share
  • Никога не става въпрос само за вино

    Ясен Захариев, НБУ
    01 Октомври 2007, 12:50

    Share Tweet Pin it Share
  • Никос Матюдакис - един гръцки приятел на България в Пловдив

    Любомир Бояджиев
    01 Септември 2007, 18:55

    Отдавна се канехме да се срещнем с гръцкия консул в Пловдив, г-н Никос Матюдакис, тъй като знаехме, че е човек с особено отношение към хубавите неща в живота. След разговора с него впечатленията ни се потвърдиха. Приятната обстановка, в която ни посрещна предразполагаше към разговор без край. Освен, че има доста богат опит като дипломат, след постове в Брюксел, Тунис и Париж, той е страстен гастроном и обича да кани приятели, на които лично готви. Затова и разговорът ни се завъртя именно около тази тема. Човек не може да остане безразличен пред начина, по който г-н Матюдакис се възмущава от навика в много български ресторанти ястията да се "украсяват" със сосове, които нямат нищо общо с основния вкус. Или пък от невероятната способност на еди кой си готвач да развали ястие от сьомга, за което по думите му "трябва да се положат огромни усилия". Извън тези детайли обаче той с тъга признава, че след година, когато изтече мандата му на консул в Пловдив, България и тукашните приятели ще му липсват изключително много. Никос Матюдакис обича също музиката и показвайки ни богата си колекция от дискове сподели, че който харесва музиката не може да не обича и останалите хубави неща. С нескривана радост сподели, че тук в България е изпълнил една своя мечта от преди 30 години - да дирижира оркестър! Достатъчно е да споменем още, че той е донесъл със себе си своята собствена машина за еспресо и ползва точно определен вид кафе, за да стане ясно, че при него не може да има компромис по отношение на вкуса. Съвсем естествено, като хора от списание държащо на добрия вкус, попитахме г-н Матюдакис какво му е впечатлението от качеството на живота в България. Започнахме обаче от впечатленията му за виното, тъй като освен всичко друго той е и голям любител на Бакхусовата напитка.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »