Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Четири града през четири часа: няколко столици в открития, рецепти и песни
Море в аквамарин, бели руини, мирис на доматен сос и съхнещо на слънце пране. Чаша чай пред отворена табла. Антикварни храмове, файтони, запрегнати в коне. Чаша чай пред отворена табла. Чаровете на Смирна, колкото и променливи във времето, са доказали своята устойчивост
Няколко идеи как да ядете "регионално" в Белгия, където всеки туристически план безславно се дави в порой кулинарни находки
"Торино е прелестен град. Булевардите са невъобразимо широки, павираните площади са грамадни, сградите – внушителни и красиви... Тротоарите са с големината на средностатистическа европейска улица и са покрити с двойни аркади, крепени от дебели каменни колони. Можеш да се движиш от единия до другия край на тези просторни ходници, като през цялото време си на закрито, по продължение на пътя ти се точи низ от чудесни магазини и приканващи гостилници." Така звучат впечатленията за този град на Марк Твен през 1880 г. Десетилетия по-късно гледката и усещането са практически същите: простор, ведрост, богатство, култура и цели 18 километра портици в центъра, под които се редят чудесни места за хранене и пазаруване.
Софийската катедрала с руска душа е особено полезна за хора, които работят до последния момент преди Коледа – със своята разкошна тържественост тя е в състояние експресно да изстреля всеки от работен в празничен режим – независимо от вяра и убеждения
От пасторалното достолепие на най-свещеното христианско място са съхранени само фрагменти, но за вярващите и сънуващите с отворени очи и те стигат
Загърбил буйното си минало, изпълнено с морско корсарство и китолов, този френски град днес се е отдал изцяло на другата си слабост - създаването и поглъщането на кулинарни прелести
Баската страна, 19 000 жители, овощни градини, каменни къщи, внушителна църква, посветена на Йоан Кръстител, и тридневни веселби по Еньовден с пиршества и "танц на лисицата": Ернани.
Допреди десетина години хората тук отнасяха подигравки за това, че употребяват думата густо. Тя обаче беше една чудесна заемка от италиански, изразяваща цялата наслада от вкуса на живота, която "народите" на другите градове не бяха в състояние да постигнат. Подсказваше и за един космополитен дух, макар и принадлежащ на по-стари времена. Днес той се е съхранил в мирното кулинарно съжителство на няколко пъстри диаспори
Хипи, банкери, индианци, музиканти, италианци, депутати, клоуни, испанци, раста, вестникари, красавици, нацисти, гаучо, деца с уши на Мики Маус, попътният вятър е довял доста в този град. Но не е успял да разбърка добре
Някогашният увеселителен център на българския елит от 1930-те г. все още пази спомените от позамръкналата си слава
Мястото е толкова типично гръцко, че ако искате пътешествието ви да има смисъл, трябва да сте поне малко влюбени в този тип колорит и много настроени за потапяне в клишето.
Лионските майки, три дузини топ готвачи сред които Пол Бокюз, 40 пазара за храна и още толкова звезди на Мишлен, Лион е запечатан в множество умове и стомаси като кулинарната столица на Франция – и в проза, и в стихове
В опит да види отвъд стереотипните плескавици, чевапчичи с кълцан лук и карирани покривки Мила Попова откри два Белграда и една речна дунавска култура без български аналог
Българското Черноморие е разделено между Хемингуей и Фицджералд, луксозни курорти срещу народни, инфинити басейни срещу дървени маси на плажа, голф срещу риболов, гурме срещу кръчма
Защото там времето тече с различно темпо, и отдаването на неговия лежерен ход е добър отскок към предстоящата ваканция
Летните колецкии шоколад са сравнително нова идея и градове като Брюж, Париж или Брюксел, където има традиционна и целогодишна шопинг треска за бонбони, са сред нейните пионери
В този град човек може да отиде на море, без да бъде смазан от перспективата от 14 монотонни дни между хотела и пясъка
Маршрут за хора с вкус към пътуванията и тяхното вкусване. За хора, които обичат полезни съвети, и за онези, които никога не ги следват
Нагоре, надолу, по стълби, с асансьори и по стръмни улици, Христо Кьосев се натъкна по хълмовете на Велико Търново на поредица ландшафтни и кулинарни изненади. Включително на някои ресторанти, заради които си струват два часа и половина път от София