С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

  • Бургенланд Unlimited

    Юлия Костадинова
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 15:32

    Да вземеш интервю от трима австрийски винари, чиито вина никога не си опитвал е горе-долу като да се запознаеш с режисьора преди да си видял филма. Тоест от една страна е интересно, дава ти представа за това, какво можеш после да очакваш, запознавайки се с мирогледа на въпросния човек, но никога не можеш да си сигурен.

    Share Tweet Pin it Share
  • Неповторимият стил на розето

    Юлия Костадинова, Ефросия Благоева
    снимки: Николай Камбуров 27 Май 2008, 14:04

    Розето винаги е будило подозрение в хората. В много случаи не без основание, и все пак, в негова защита трябва да кажем, че розовото вино има много предимства. Те просто не винаги са очевидни на пръв поглед.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лицата на българското вино: Стефан Пирев

    Ефросия Благоева
    снимки: Драгомир Матеев 26 Май 2008, 18:37

    Във винарските среди Стефан Пирев е известен с чепатия си характер и своя артистизъм и всяка година изненадва колегите си с нещо различно.

    Share Tweet Pin it Share
  • Виното - цел или средство?

    Ясен Захариев
    26 Май 2008, 03:47

    Опитайте да си отговорите на въпроса кога и как се е появил интересът ви към виното. Наистина има много пътища, които водят към него, но е странно това, че почти всички са случайни. Малко са онези (някои потомствени винари например), които с чиста съвест ще кажат, че им е било писано да се занимават с него.

    Share Tweet Pin it Share
  • Сомелиерът на Fat Duck е номер едно в Европа

    Юлия Костадинова
    снимки: БАкхус 21 Май 2008, 09:16

    Името на най-добрият европейски сомелиер за 2008 година е Иса Бал. В конкурса "Сомелиер на Европа 2008", който се състоя в София, той представляваше родната си Турция.

    Share Tweet Pin it Share
  • Светът на виното загуби Робърт Мондави

    Юлия Костадинова
    снимки: БАкхус 17 Май 2008, 17:09

    На 16 май в Напа вали на 94 годишна възраст почина най-влиятелната личност в калифорнийското винарство Робърт Мондави. Известен като "бащата на Напа", той е човекът, проправил пътя към суперкабернетата от Калифорния, които смайват света през 70-те и 80-те години на миналия век.

    Share Tweet Pin it Share
  • Удоволствието от цената

    Веселина Маринова
    12 Май 2008, 10:46

    Дали ресторантите, които вдигат цените на виното, правят услуга на клиенти си? Едно изследване разкри, че хората, които плащат по-висока цена за даден продукт, му се наслаждават повече. Няколко човека, на които били предложени едни и същи вина на различни цени, отсъдили, че им е харесало много повече онова, за което знаели, че е по-скъпо. Скенерите на мозъка също потвърдили, че центърът им за удоволствие се активира много повече при по-скъпите вина. Явно че голяма част от действителното удоволствие се поражда в по-голяма степен от платената цена, отколкото от качеството на реколтата.

    Share Tweet Pin it Share
  • Най-добър сомелиер на Европа 2008

    Бакхус
    снимки: Надежда Чипевa 08 Май 2008, 09:46

    От 15 до 20 май в софийския хотел "Кемпински Зографски" ще се проведе конкурсът "Сомелиер на Европа 2008" и Генералната асамблея на ASI (Международната асоциация по сомелиерство). Организацията е създадена през 1969 г. във Франция и има за цел да развива и усъвършенства професията сомелиер. На всеки три години организира в различна държава международен конкурс "Най-добър сомелиер на света", а на всеки две години - "Сомелиер на Европа". Сега за пръв път това състезание ще се проведе извън Франция!

    Share Tweet Pin it Share
  • Джансис Робинсън нарече винените критици "паразити"

    Бакхус
    снимки: Драгомир Матеев 25 Април 2008, 13:27

    На първото издание на WineCreator - новосъздаден международен форум на винари и винени журналисти, Джансиз Робинсън нарече винените критици "паразити" и ги прикани да бъдат по-скромни и честни.

    Share Tweet Pin it Share
  • Лицата на българското вино: д-р Стефан Ангелов

    Юлия Костадинова
    23 Април 2008, 15:22

    Share Tweet Pin it Share
  • Лицата на българското вино: Петър Дросански, Недялко Левунлиев и Малин Широкански

    Ефросия Благоева
    снимки: Драгомир Матеев 23 Април 2008, 15:02

    Share Tweet Pin it Share
  • Лицата на българското вино: Станимир Стоянов

    Ефросия Благоева
    23 Април 2008, 14:40

    Share Tweet Pin it Share
  • Критик или създател

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 16:56

    Темата на брой 104 на "Бакхус" наистина ме накара да се замисля върху някои неща. Не бих искала да изпадам в сладникави откровения от типа на "срещите ми с новото поколение български винари ми дадоха силни надежди за бъдещето на нашето вино" и тем подобни. Според мен българското вино така или иначе си има бъдеще, а причината да ви покажем точно тези момчета е, че вярваме в тяхната ключова роля за това бъдеще. Причината да подхвана това обръщение по-скоро бе фактът, че за пръв път изпитах към тях лека завист. Благородна, разбира се!

    Share Tweet Pin it Share
  • Вино на живо

    Бакхус
    21 Април 2008, 16:23

    Ново риалити шоу пуска в ефир американската фирма Doc City Productions – The Wine Maker или "Винарят". Вдъхновени от успехите на други професионални риалити-шоута, като The Apprentice ("Стажантът") на NBC, The Amazing Race ("Голямото надбягване") на CBS, "Frontier House" ("Къща на границата") на PBS и "Top Chef" ("Топ шеф-готвач") на Bravo, момчетата от Doc City си помислили защо пък да не си направят вино на живо.

    Share Tweet Pin it Share
  • Совиньон блан - белият павилион

    Яна Петкова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 16:08

    Совиньон блан е един от много малкото винени сортове на днешното време, които самостоятелно, разбирай чисто сортово, са успели да покорят толкова изразителни и звънтящо чисти висини и които могат да са сигурни в любовта и поклонничеството на почти целия винен свят. Родината на сорта е, както често става в света на виното, Франция и по-точно Бордо, за изненада на свързващите го предимно с вината от Лоара. Често в него могат да бъдат доловени сходни с тези на каберне фран и каберне совиньон аромати: на треви и билки. Нищо чудно, тъй като става дума за едно семейство, в което совиньон блан е единият от родителите, а каберне совиньон - не.

    Share Tweet Pin it Share
  • Паскал Жоливе за отговорното винопроизводство

    Любомир Бояджиев
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 15:55

    Избата на Паскал Жоливе е една от най-младите и най-динамичните в Долината на Лоара, а самият Паскал е сред най-известните биопроизводители на вино във Франция. Специалитет на Maison Pascal Jolivet са вината от Sancerre и Pouilly Fumé, които присъстват в най-добрите ресторанти не само във Франция, а и по целия свят.

    Share Tweet Pin it Share
  • Младите български винари: Александър Велянов

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 15:33

    Александър Велянов е единственият от представените тук уайнмейкъри, който е присъствал многократно на страниците на "Бакхус". И макар че в момента, в който подготвяхме този материал Сашо физически отсъстваше от България (както всяка година по това време, той винифицира поредната си реколта вина в Австралия, където кампанията е в разгара си), той се съгласи да отговори на въпросите ни по имейл. Това е причината да го няма и на общите снимки. Ще го представим накратко за читателите ни, които не познават неговата самобитна личност. Както споменахме, Александър Велянов прекарва половината от времето си в Австралия, за да прави вино. За 33-те си години той може да предизвика благородна завист у много винари, а пък ние получихме порицание от него, задето все още го смятаме за млад винар. Ще разберете защо след малко. Сашо разказва, че се е запалил по винопроизводството като дете и още пази спомена за шума от бутилки, които се движат по бутилиращата линия и за хората в бели престилки, които правят нещо с тях. Решава твърдо, че ще се отдаде на виното когато е на 16, а днес вече има 21 гроздобера зад гърба си.

    Share Tweet Pin it Share
  • Младите български винари: Димитър Грозев

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 15:29

    Димитър Грозев е шеф на екипа от технолози в изба "Тера Тангра". Избата, в която тази година спокойно можем да кажем, че се ляха награди и вино. Те обраха всички международни отличия от всевъзможни конкурси по света. Освен това станаха носители на "Златен ритон" на "Винария 2008" в категорията "Червени вина - стари реколти" за своето мерло, партида 0106М. Митко Грозев е завършил техникума по хранително-вкусова промишленост в Пловдив и е свързан с производството на ферментационните продукти. Това е причината за неговото решение да кандидатства не друго, а технология на виното. Признава с усмивка, че както при всеки българин, така и при него първите срещи с виното са били в домашна атмосфера. Но истински го запалил фактът, че виното е продукт, в който човек влага много идеи и творчество. Помага да се изяви потенциала на самия човек, който стои зад направата на една бутилка. "Професията на винаря ти позволява да твориш", споделя той.

    Share Tweet Pin it Share
  • Младите български винари: Пламен Козарев

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 15:25

    Пламен Козарев е шеф енологът на винарско имение "Санта Сара". Започва да се занимава с вино напълно случайно, без дори да знае, че това ще се превърне в негова професия за цял живот. Всичко се дължи на познанството му с Ивайло Геновски и Димитър Димитров, с които започва да работи през 2001 година - първата реколта на избата. Заедно с караваните, постепенно превърнали се в символ на "Санта Сара", Пламен прави първите си стъпки в проекта и във виното изобщо. Казва, че Иво Геновски го е запалил още с гроздобера на първата реколта. От негови приятели и помощници, Пламен и Димитър се превръщат във водещи фигури. Откакто преди няколко месеца Митко Димитров напусна избата, Пламен Козарев е начело на екипа, който разработи емблематичните вина под марките Santa Sarah, Privat, BIN-овете 40, 41, 42 и 44, Ивайло Геновски и Black C.

    Share Tweet Pin it Share
  • Младите български винари: Димитър Докузанов

    Юлия Костадинова
    снимки: Драгомир Матеев 21 Април 2008, 15:17

    Димитър Докузанов е наследник на прочутия панагюрски род Докузанови,родственици на Райна Княгиня. Предците му стават най-известните колбасари на София - успяват да разбият чешкия монопол в началото на XX век със суперкачествена собствена продукция и отварят най-популярната колбасарница в центъра на София. Но това е една отделна и твърде интересна история, на която друг път ще отделим време. Свързана е с един от героите на настоящата тема дотолкова, доколкото Митко Докузанов всъщност е трябвало да избира между месарството, като част от семейната традиция, и винарството, което му било по сърце. Споделя, че виното избрал по естествен начин, когато като момче помагал една реколта на дядо си да направят домашно мерло и розе. Виното се получило толкова добре, че сякаш предопределило занаята му. След като практически обиколи България и работи за различни изби, днес Димитър е намерил своето място в новата изба Rumelia в родното му Панагюрище.

    Share Tweet Pin it Share

Реклама »