Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Французинът Оливие Пусие спечели конкурса за най-добър сомелиер в света през 2000 и бе носител на престижното отличие до 2004, когато се проведе последното до този момент издание. Както сподели той пред "Бакхус", подготовката за световното сомелиерско състезание му е отнела десет години, като през това време той е успял да обиколи много страни и се е запознал с почти всички познати вина и сортове. Автор на много книги за съчетанията на виното с храната, Оливие Пусие работи в момента като консултант и въпреки заетостта си отдели време, за да отговори на въпросите на "Бакхус".
Помолихме някои утвърдени наши професионалисти да дадат личното си мнение и да посочат примерни менюта за интересни съчетания между вино и храна. Ето какво споделиха те:
Името на популярното питие идва от турското raki, което пък произлиза от арабското arak, което означава пот. Пот, защото денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя питието, гласи арабското обяснение. Ракия е силното алкохолно питие, получавано от дестилацията на ферментирали гроздови джибри, вино или плодове. От арабските земи през Турция ракията достига до България преди 8 века, доста преди завладяването на нашите земи от османската империя. Тогава нашите предци я правели от диворастящи плодове и от гроздови джибри. Ракиджийството бързо се превръща в домашен занаят. Историята на родната ни "огнена вода" е част от традицията и родовата памет на поколения българи. Традиционно домашната ракия съдържа между 32 и 50 градуса алкохол, различни летливи вещества, а качеството й освен от всичко друго зависи и от съда, в който се съхранява. От векове ракията се вари в казан, от който изпаренията се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите майсторите ракиджии поддържат умерен огън, така че ракията да потече на тънка и равномерна струйка. Старите рецепти изискват ракията да се пече на слаб огън, за да се покачи градусът й.
Много се е изговорило у нас за емигрантството и със сигурност ще се говори още. Иво Венков обаче не се възприема като емигрант, въпреки че живее от 19 години в Съединените щати. Зад гърба си той има редица архитектурни проекти с марката Paastudio, която сам е създал. Освен като архитект Иво Венков е познат още и като художник, а през 1983 създава и първата българска рок опера. Проектът му за нова сграда на Градската художествена галерия в София успя да впечатли не само ръководството на галерията, но и широката публика. Идеята обаче остана нереализирана заради смяната на тогавашния директор на галерията Филип Зидаров. Въпреки че има проекти из цяла Америка, а и по целия свят, Иво Венков се гордее особено със собствената си къща в Санта Моника, където живее със съпругата си Роси (също архитект) и двете си деца. Проектът за къщата е удостоен през 2005 с годишната награда на престижното издание Residential Architect Magazine. Иво Венков е от хората, с които можеш да говориш часове наред за вкуса, за красивото и грозното, за вкусното и въобще за хубавите неща от живота. Освен това се изразява по изключително дипломатичен начин, както когато заговорихме за архитектурата наоколо.
Карън Макнийл е директор на винената програма на Американския кулинарен институт в Напа вали, Калифорния, и е един от най-големите световни експерти по виното. Наред с много други специализирани книги тя е автор на популярната Wine Bible (Библия на виното).