Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
Първият синоним, който хрумва на мнозинството от нас, когато стане въпрос за пенливи вина е думата "шампанско". Едно от най-успешните и престижни вина изобщо, виното на Чърчил, на царете, на Формула 1, на haute couture, символът на лукса в днешния глобализиран свят.
Родени от уникални растения, преминали през огън и отпочинали за кратко традиционните за Мексико алкохолни напитки мескал и сотол печелят все повече почитатели по целия свят.
Представяме ви трима млади готвачи, коите вече накараха кулинарните среди в България да заговорят за тях. Тепърва всеки един от тях ще показва на какво е способен, но заедно показаха, че са невероятен екип.
Не са много местата, където не само да избягаш на село, а и да ядеш храна с истински мирис и вкус - както се шегуваше една госпожа: "да пиеш мляко от истинска крава".
Вече две години асоциацията удостоява с марка за качество Автентична България къщи за гости и малки хотели, които предлагат автентичен и оригинален туристически продукт.
Сигурно неслучайно в Балчик са открити останки от храм на тракийската богиня майка Кибела. Нейно светилище има и край Дуранкулашкото езеро. Сигурно не е случайно, че и къщата в село Крапец носи нейното име. Тук култът към земята е жив и от нея идват всички блага.
"Чудна къща с чудни хора..." - това беше написал някой в книгата за впечатления на Йовчевата къща, разположена в еленския квартал Килъжевци. Всъщност, книгите, изпълнени с благодарности и радост от прекараното тук време, вече са две, две са и къщите, където гостите събират своите емоции и спомени.
Вкусната кухня винаги може да бъде повод за пътуване. Може да бъде и основен акцент в ароматните спомени, които човек пази след разпускаща почивка на село. Неслучайно, за много от хората, които отсядат в еко-комплекс Костенковци или просто решават да се разходят из сгушеното сред хълмовете на Габровския Балкан село, главна притегателна сила има механа "Жълтицата".
"Шулеви къщи" е едно от местата, за които си заслужава човек да отиде до Копривщица, където и да е отправната му точка. Достатъчно е само да споменем, че собственици на уютната къща за гости са Нели и Людмил Станкови, които стоят и зад софийския ресторант "Вишните". Натрупали десетгодишен опит като едни от най-добрите ресторантьори в страната, двамата решават да се впуснат в едно ново предизвикателство и в края на 2006 откриват официално малкия семеен хотел "Шулеви къщи".
Когато говорим за вкусни места в авентична обстановка не можем в никакъв случай да пропуснем "Млечен дом" в село Смилян. Всички са чували за прочутия смилянски боб, с чието наименование злоупотребяват на много места из България, а това вече загатва за отношението към вкусните неща в този родопски край. Да не говорим, че в Смилян има и музей на фасула... Това, което открихме в млечния дом обаче надмина очакванията ни.
Ако пристигнеш в Лещен на дъжд и мъгла, кръчмата - център на хубавото родопско село, те привлича неудържимо. Разбира се, ако пристигнеш много гладен - също. Само ако грее ярко слънце и излезеш от колата замаян от завои и гледки, ще поемеш бавно и дълбоко прохладния чист въздух и умът ти ще бъде завладян изцяло от изящната строгост на изрязания пред теб Пирин. Но като успееш да откъснеш поглед и мисли от планинските очертания, май пак краката ще те отведат натам, където пише просто "Кръчма".
От години слушам за Капсъзовите къщи в село Ковачевица и за това колко вкусно готвят там. И честно казано, отидох, опитах и се убедих. Ако в някое българско село има кухня, която да съчетава философията на гурме културата с нашата домашна традиция, то това е именно при Соня Капсъзова.
От началото на 2008 г. към "Гранд Хотел София" АД бе създаден Център за професионално обучение и квалификация "Академия 5 звезди" - лицензирана академия за обучение в областта на хотелиерството, ресторантьорството и туристическата посредническа дейност.
Няма да е преувеличено ако кажа, че австрийското изложение Vie Vinum е най-добре замисленото и изпълнено от винените салони, на които аз съм била. Не само заради атмосферата (знаeте, че навсякъде тя е приповдигната и силно пропита от винени изпарения), но заради изборът на място, заради перфектната организация, заради хората, заради вината... Давам си сметка, че звучи доста патетично, само че когато минеш през 15 щанда и нито едно вино не те разочарова, започваш да се оглеждаш подозрително и да си задаваш въпроса "дали аз не съм във форма?". Истината е далеч по-тривиална, но и радостна - вината наистина са много добри. Е, поне повечето.
Louis Roederer, едни от най-старите производители на шампанско опитват нов начин за отлежаване на техните вина – на дъното на океана край Северна Франция.
На 4 юни в залата на Vintage Club на ул. "Иван Вазов" 16 се проведе първата Голяма австрийска дегустация. Събитието беше организирано със съвместните усилия на три компании вносители на австрийски вина в България - "Бибендум", "Project AW" и "Wine Unlimited" и с партньорството на сп. "Бакхус"
Най-големият френски винопроизводител, групата Castel, започва да прави вино в Етиопия. Групата започва да сади лозя на 125 ха в Зеуей, на 200 км от столицата Адис Абеба. Още 175 ха са предвидени за бъдещи насаждения.
Роденият в Австрия Алдо Зом от тризвездния ню-йоркски ресторант Le Bernardin е обявен за най-добрият сомелиер в света за 2008 г.Тази титла е предшествана от определянето му за първи в тази професия за миналата година в САЩ.
Разположена между океана и централния район, долината на Лоара е една точка на равновесие между Севера и Юга на Франция и от друга страна, една зона на нежност и свежест, на изкуство и литература, на традиции и модернизъм. Историята на вината от Лоара е тясно свързана с историята на Франция.