С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
Галерия

Вино пролет/лято 2018

Юлия Костадинова
10 Юли 2018, 14:51
Share Tweet Pin it Share
    Tikves Temjanika 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.От съседна Македония, от тяхната може би най-известна винарска зона – Тиквешията, идва тази очарователна темяника, или както ние я наричаме - тамянка. За щастие нито единият от двата народа не може да претендира за родно място на сорта, който е доказано, че идва от Близкия изток, от териториите на днешните държави Сирия, Иран и Ирак и е добре познат в Европа като бял дребнозърнест мускат (Muskat blanc a petits grains) или мускат от Фронтинян (без също така да е оттам). У нас ще го срещнете като теменуга във Врачанско, а в съседна Румъния му казват тамайоса. Изобщо добре се е разпространил по света и у нас, но конкретно виното на македонската изба Tikves от този сорт е триумф на работата с него. Наистина. Тамянка е ароматен сорт, който, ако се направи добре, дава сочни и съблазнителни вина с нотки на бели цветя и смола, понякога сякаш са леко опушени (и от там аналогията с аромата на тамян), но винаги са ефектни, леки и освежаващи. Съветвам ви да оставите псевдопатриотичните предразсъдъци, ако имате такива, зад гърба си и да опитате това чудесно бяло вино. Ако не можете, опитайте българска тамянка на избите "Братанови", "Рупел" или "Тера Тангра".
13/16 снимки в галерията Tikves Temjanika 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.

От съседна Македония, от тяхната може би най-известна винарска зона – Тиквешията, идва тази очарователна темяника, или както ние я наричаме - тамянка. За щастие нито единият от двата народа не може да претендира за родно място на сорта, който е доказано, че идва от Близкия изток, от териториите на днешните държави Сирия, Иран и Ирак и е добре познат в Европа като бял дребнозърнест мускат (Muskat blanc a petits grains) или мускат от Фронтинян (без също така да е оттам). У нас ще го срещнете като теменуга във Врачанско, а в съседна Румъния му казват тамайоса. Изобщо добре се е разпространил по света и у нас, но конкретно виното на македонската изба Tikves от този сорт е триумф на работата с него. Наистина. Тамянка е ароматен сорт, който, ако се направи добре, дава сочни и съблазнителни вина с нотки на бели цветя и смола, понякога сякаш са леко опушени (и от там аналогията с аромата на тамян), но винаги са ефектни, леки и освежаващи. Съветвам ви да оставите псевдопатриотичните предразсъдъци, ако имате такива, зад гърба си и да опитате това чудесно бяло вино. Ако не можете, опитайте българска тамянка на избите "Братанови", "Рупел" или "Тера Тангра".

Реклама »

Реклама »