С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
Галерия

Вино по време на карантина

Бакхус
06 Май 2020, 18:13
Share Tweet Pin it Share
    Kir Yianni Kali Riza Xinomavro 2015Ксиномавро е един от най-известните гръцки сортове, който въпреки вековните си традиции, все още е непознат у нас. Районът на Науса, където се прави това вино е един от най-старите винарски райони в Гърция, а днес там се наблюдава ренесанс във винопроизводството. Най-интересното за сорта ксиномавро е, че вината имат огромен потенциал за стареене и са сравнявани с вината от Бароло в Италия. Kir Yianni е един от основателите на новата вълна изби, като семейството е част от групата на Бутари - собственици на десетки винарни из цяла Гърция. Kali Riza е подходящо вино за запознаване със сорта ксиномавро. Лозята за това вино се намират на 600 м. надморска височина в апелацията Аминдеон. Студеният климат там придава на виното елегантност и свежест. Виното има ярък червен цвят, ароматен нос, с характерните за сорта зрели ягоди и домати, които се допълват от червени плодове и билки. Тялото е стегнато, с висока киселинност ("ксино" кисело, "мавро" черно), и ароматен и дълъг финал. Отлично се съчетава с агнешко, ризото с гъби и отлежали сирена. Къде: IbecoКолко: 29.40 лв.
12/13 снимки в галерията Kir Yianni Kali Riza Xinomavro 2015

Ксиномавро е един от най-известните гръцки сортове, който въпреки вековните си традиции, все още е непознат у нас. Районът на Науса, където се прави това вино е един от най-старите винарски райони в Гърция, а днес там се наблюдава ренесанс във винопроизводството. Най-интересното за сорта ксиномавро е, че вината имат огромен потенциал за стареене и са сравнявани с вината от Бароло в Италия. Kir Yianni е един от основателите на новата вълна изби, като семейството е част от групата на Бутари - собственици на десетки винарни из цяла Гърция.

Kali Riza е подходящо вино за запознаване със сорта ксиномавро. Лозята за това вино се намират на 600 м. надморска височина в апелацията Аминдеон. Студеният климат там придава на виното елегантност и свежест. Виното има ярък червен цвят, ароматен нос, с характерните за сорта зрели ягоди и домати, които се допълват от червени плодове и билки. Тялото е стегнато, с висока киселинност ("ксино" кисело, "мавро" черно), и ароматен и дълъг финал. Отлично се съчетава с агнешко, ризото с гъби и отлежали сирена.

Къде: Ibeco

Колко: 29.40 лв.

Реклама »